x
x

Porast stope dojenja u svim rasnim i etničkim skupinama!

  Lana Karačić, mag. pharm.

  19.03.2013.

U svijetu je zabilježen porast broja novorođenčadi koja se hrani majčinim mlijekom, međutim, manje od 50% njih je na ovakvoj prehrani 6 mjeseci, a manje od 25% godinu dana, objavljeno je u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report, MMWR.

Porast stope dojenja u svim rasnim i etničkim skupinama!

Američka pedijatrijska akademija preporuča dojenje u prvih 6 mjeseci djetetova života, te nastavak dojenja uz dodatak čvrste hrane u prvih godinu dana. Iz tog razloga, u praćenju trenda dojenja prati se i njegov kontinuitet.

U razdoblju od 2000. godine primijećen je porast stope dojenja u svim rasnim i etničkim skupinama. Trend dojenja i šestomjesečno dojenje najviše su porasli među negroidnom rasom, no ukupni je postotak i dalje niži nego kod bijelaca i Latinoamerikanaca.

Budući da je dojiljama potrebna stalna potpora i ohrabrivanje, razvijaju se brojni programi za pomoć. U cilju veće inicijacije i kontinuiranog dojenja, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti osigurao je nekoliko fondova za pomoć siromašnijim dojiljama i onima manjinskih etničkih skupina.