x
x

Atorvastatin u liječenju sepse

  Lana Karačić, mag. pharm.

  14.03.2013.

Nasumično dvostruko-slijepo istraživanje kontrolirano placebo skupinom, pokazalo je da 40 mg atorvastatina dnevno, smanjuje ozbiljnost sepse u pacijenata na bolničkim odjelima.

Atorvastatin u liječenju sepse

Naime, pacijenti sa sepsom su tijekom boravka u bolnici nasumično odabrani za terapiju atorvastatinom ili za placebo terapiju. Primarni cilj bio je istražiti brzinu napretka sepse do ozbiljnog stanja.

Od 100 pacijenata, njih 49 primalo je atorvastatin te pokazalo značajno sporiji napredak sepse u odnosu na placebo skupinu. Nisu primijećene značajne razlike u trajanju hospitalizacije, zaprimanju na intenzivnu njegu, ponovnom zaprimanju u bolnicu tijekom 12 mjeseci, kao ni u učestalosti smrtnosti.

Dodatno, pacijenti liječeni atorvastatinom imali su značajno niže vrijednosti kolesterola te omjera albumin/kreatinin, dok u nuspojavama nisu zamijećene razlike.

Zaključeno je da akutna terapija atorvastatinom kod pacijenata sa sepsom može spriječiti njen napredak, budući da statini moduliraju patofiziologiju sepse. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja za potvrdu ovih saznanja.