x
x

Čaj za prikrivanje dopinga kod sportaša

  11.06.2012.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kingston u Londonu otkrili su da zeleni i bijeli čaj mogu zamaskirati abnormalne vrijednosti testosterona u krvi sportaša.

Čaj za prikrivanje dopinga kod sportaša

Tako, pijenjem zelenog i bijelog čaja profesionalni bi sportaš mogao prikriti ilegalni doping testosteronom. Radi se zapravo o utjecaju na smanjenje količine hormona koja se otkriva u mokraći sportaša. Katehini, prisutni u zelenom i bijelom čaju, sprječavaju djelovanje enzima odgovornog za izlučivanje testosterona u mokraću.

Ovo je prvo takvo istraživanje o utjecaju prehrane na metabolizam testosterona, a provedeno je u laboratorijskim uvjetima. Ukoliko isti rezultati budu dokazani u u ljudskom tijelu, Svjetska anti-doping agencija (WADA) morati će razmisliti o novim pristupima testiranju sportaša na nepoželjne supstance.

Dobar način provođenja doping kontrole je ispitivanje kose jer se supstance u kosi zadržavaju dulje vrijeme i što je najvažnije, izlučivanje nepoželjnih suspstanci u kosu nije ovisno o enzimu na koji utječu bijeli i zeleni čaj. Zapravo, samo i pijenjem čaja, a ne uzimanjem dodatnog testosterona, sportaši mogu povećati njegovu koncentraciju u tijelu jer katehini iz čaja sprečavaju izlučivanje ovog hormona iz tijela.