x
x

Jabuke u skupini nesigurnih namirnica

  25.06.2011.

Zadnjih sedam godina skupina koja brine o zdravstvenoj sigurnosti potrošača, pod nazivom Environmental Working Group, redovito objavljuje popis 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida. Ove godine popis je ispao pomalo ironičan, budući da ga predvodi namirnica koja je sinonim zdravlja od kad pamtimo, izvještava portal Gastro.hr.

Jabuke u skupini nesigurnih namirnica

Objavljenom izvještaju prethodila je analiza 53 vrste voća i povrća nakon pranja i guljenja. Kako je navedeno na portalu EWG, ocjenjivanje se vršilo u 6 kategorija: postotak uzoraka sa nađenim pesticidima, postotak uzoraka sa dvije ili više vrsta pesticida, prosječan broj pesticida u pojedinom uzorku, najveći broj pesticida u pojedinom uzorku, prosječna količina pronađenih pesticida i ukupan broj pronađenih pesticida u voću i povrću.

Ove godine jabuke su sa 98 % uzoraka, u kojima su pronađeni pesticidi, svrgnule celer s prvog mjesta. Jedna od pretpostavki je da su jabuke tretirane pesticidima i fungicidima nakon berbe, kako bi se omogućilo dulje skladištenje, komentirala je analitičarka Sonya Lunder koja je sudjelovala u analizi uzoraka. Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj. S druge strane namirnice sa najmanjim udjelom nađenih pesticida uključuju luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.