x
x

U Zagrebu započinje Akcija prikupljanja „starih“ lijekova

  09.04.2011.

U povodu Svjetskog dana zdravlja PLIVA u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje te Zavodom za javno zdravstvo „DR. Andrija Štampar", organizira prikupljanje starih lijekova iz domaćinstava na 15 lokacija u ambulantama Doma zdravlja Zagreb.

U Zagrebu započinje Akcija prikupljanja „starih“ lijekova

Akcija je započela 7. travnja i trajat će do 31. svibnja.

Stari lijekovi predstavljaju višestruki javnozdravstveni problem: ekološki, ekonomski i zdravstveni. Ekološki, jer onečišćuju okoliš i kao opasni otpad zahtijevaju posebno odlaganje i zbrinjavanje; ekonomski kroz nastale troškove zbog neupotrijebljenih lijekova te troškova posebnog zbrinjavanja i zdravstveni jer ukazuju na ustrajnost pacijenata u primjeni terapije odnosno njihovu suradljivost.

Osim prikupljanja starih lijekova koji se svrstavaju u opasni otpad, cilj akcije je educirati građane o potrebi pravilnog zbrinjavanja lijekova te ih potaknuti da i ubuduće lijekove kojima je istekao rok trajanja odlažu isključivo u za to predviđene kontejnere u ljekarnama ili domovima zdravlja.

Lokacije na kojima će se u vrijeme trajanja akcije moći odlagati stari lijekovi u posebne spremnike , a prema najvišim svjetskim standardima:

Dom zdravlja Zagreb - Centar

- Runjaninova 4
- Grgura Ninskog 3.
- Av. V. Holjevca 22
- Martićeva 63a
- Remetinečki gaj 14
- Trg fažrtava fašizma 10

Dom zdravlja Zagreb - Istok

- Grižanska 4, pokraj porte
- Ninska 10. Sesvete, prizemlje
- Ivanićgradska 38, prizemlje
- Švarcova 20, prizemlje

Dom zdravlja Zagreb - Zapad

- Črnomerec, Prilaz baruna Filipovića 11, prizemlje/porta
- Zvonigradska 9, prizemlje,
- Vrapče, Vrabečak 4, prizemlje
- Nova cesta 85a, prizemlje,
- Špansko, Ulica Matije Ilirika Vlačića 2