x
x

Bolesnici s akutnim koronarnim sindromom koji krvare i antiagregacijska terapija

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  17.02.2011.

Nova studija je pokazala kako se liječnici boje bolesnicima koji krvare, a imaju akutni koronarni sindrom (AKS), nastaviti davati antiagregacijsku terapiju.

Bolesnici s akutnim koronarnim sindromom koji krvare i antiagregacijska terapija

Dr. Chan i kolege analizirali su podatke od 26 000 bolesnika s akutnim koronarnim sindromom koji su sudjelovali u 4 različite studije. Među tim bolesnicima bilo je 8562 bolesnika koji su tijekom hospitalizacije imali krvarenje.
Većina bolesnika s krvarenjem je otpuštena iz bolnice s preporukom uzimanja acetilsalicilne kiseline ili klopidogrela, međutim njih 9.6% bilo je otpušteno kući bez antiagregacijske terapije.
Nakon 6 mjeseci, bolesnici koji nisu imali antiagregacijsku terapiju, imali su signifikantno veći rizik za smrt, infarkt miokarda ili cerebrovaskularni inzult.
Bolesnici koji su podvrgnuti perkutanoj koronarnoj intervenciji (PCI), a također su krvarili, imali su četverostruko veći rizik za infarkt miokarda, smrt ili cerebrovaskularni inzult ukoliko nisu imali antiagregacijsku terapiju.
Također, pokazalo se kako je dvojna antiagregacijska terapija i kod tih bolesnika učinkovitija.
S obzirom na posljedice koju nosi izostanak antiagregacijske terapije, Dr. Chan je zaključio kako bi se ista morala ponovno uključiti u terapiju bolesnicima s akutnim koronarnim sindromom čim procijenimo kako je to sigurno, no svakako bi bilo uputno istu uključiti prije no što bolesnik bude otpušten iz bolnice.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexAndol PROZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: