x
x

Gripa u Hrvatskoj 2010/2011.

  17.01.2011.

U epidemiji gripe koja je ove zime započela u prosincu prošle godine, ukupno je do 12. siječnja ove 2011. godine u Hrvatskoj registrirano 2.200 oboljelih iz svih dijelova zemlje. Tri bolesnika su nažalost umrla. Prema podacima laboratorija Nacionalnog centra za influenzu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao uzročnik izrazito prevladava virus gripe A/H1N1/(pandemijski).

Gripa u Hrvatskoj 2010/2011.

07.01.2011.
U epidemiji gripe koja je ove zime započela u prosincu prošle godine, ukupno je do 7. siječnja ove 2011. godine u Hrvatskoj registrirano 655 oboljelih iz svih dijelova zemlje.
Dva bolesnika su nažalost umrla.
Prema podacima laboratorija Nacionalnog centra za influenzu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao uzročnik izrazito prevladava virus gripe A/H1N1/(pandemijski).
24.12.2010.
Do 24. prosinca 2010. godine, u Hrvatskoj je iz 22 uzorka brisa nazofarinksa osoba koje imaju kliničku sliku gripe dokazan virus gripe A/H1N1. Kod svih uzoraka na kojima je provedena subtipizacija virusa, identificiran je pandemijski soj.
Kod dvoje oboljelih razvila se teška klinička slika s potrebom za intenzivnim liječenjem, koja je kod jednog bolesnika dovela do komplikacija bolesti i smrtnog ishoda.
Također, ima dojava o manjim grupiranjima bolesti (u obiteljima) koja sliči na gripu.
15.12.2010.
Do 15. prosinca 2010. godine, iz tri uzorka brisa nazofarinksa dokazan je virus gripe A/H1N1, pandemijski soj. U sva tri slučaja radi se o odraslim osobama (dvije osobe iz Zagreba, jedna iz Zagorja), koje su imale uobičajenu kliničku sliku gripe i kojima su također bolesni ukućani.
Prema tome, možemo zaključiti da je nastupio početak sezone gripe u Hrvatskoj.
Broj uzoraka za pretragu na virus gripe je za sada nizak i nema dojava o većem grupiranju oboljelih od gripe.
Nemamo informacija o porastu prijava gripe u susjednim zemljama. U Europi, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, rastu brojevi prijava gripe u Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Finskoj i Estoniji. Dominantan virus gripe u Velikoj Britaniji je H1N1, koji je u 2009. godini uzrokovao pandemiju. S obzirom da se virus nije antigeno promijenio u odnosu na prošlu godinu, očekuje se da ovogodišnje sezonsko cjepivo protiv gripe štiti od bolesti uzrokovane tim virusom, te od sojeva virusa gripe A/H3N2 i virusa gripe B, koji se također očekuju ove zime.
S obzirom da je dokazana infekcija virusom gripe kod oboljelih, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kliničari trebaju u diferencijalnoj dijagnostici febrilnih bolesnika misliti na gripu, te ne treba oklijevati s uvođenjem inhibitora neuraminidaze u terapiju osobama s povećanim rizikom od komplikacija i osobama s teškom kliničkom slikom (tj. ne treba čekati laboratorijsku potvrdu) i ne preporučuje se donositi odluku o uvođenju terapije na temelju brzih testova zbog njihove niske osjetljivosti na virus gripe A/H1N1pnd.
Podsjećamo stanovništvo i zdravstvene djelatnike da se i dalje može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, a pogotovo se trebaju cijepiti osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici), za koje je cijepljenje besplatno kod izabranih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.
Vezano uz vijest prenesenu u novinama o umrlima od gripe A/H1N1pnd u Velikoj Britaniji, prema kojoj je dio umrlih bio cijepljen protiv gripe, obavještavamo Vas da se radi o netočno prenesenoj informaciji.
Originalna informacija, dostupna na web stranici Health Protection Agency http://www.hpa.org.uk/web/HPAweb&HPAwebStandard/HPAweb_C/1284475022603
navodi da je od deset osoba koje su umrle s dokazanom influenca infekcijom (od 36. do 48. tjedna), kod pet osoba poznata informacija o cjepnom statusu te da niti jedna od umrlih osoba s poznatim cjepnim statusom nije cijepljena protiv sezonske gripe u sezoni 2010/2011, niti monovalentnim cjepivom protiv pandemijske gripe u 2009. godini.

Izvor informacija:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr