x
x

Novi pristupi u liječenju migrene lijekovima

  10.05.2024.

Terapija migrene može biti usmjerena k akutnom liječenju napadaja boli i popratnih simptoma i na sprječavanje ponavljanja napadaja glavobolje. Izbor lijeka ovisi o kliničkoj učinkovitosti na temelju znanstvenih dokaza.

Novi pristupi u liječenju migrene lijekovima

Ako opći analgetici nisu primjenjivi za akutno liječenje migrene prvi izbor su specifični lijekovi agonisti serotoninskih receptora razreda 1B i 1D - triptani. Budući da su triptani zbog vazokonstriktorskih učinaka kontraindicirani u bolesnika s vaskularnim bolestima razvijen je lasmiditan, agonist razreda 1F, koji nema takav učinak.

Preokret u liječenju migrene je učinila uporaba molekula antagonista na kalcitonin gen povezani peptid (CGRP) i njegov receptor. Postoje dvije vrste molekula: velike molekule monoklonskih antititijela (Mab) koji se isključivo koriste u profilaksi migrene i male molekule, gepanti, koji se mogu koristiti u akutnom liječenju, kao i u profilaksi migrene. Zbog farmakološkog profila Mab su pogodni za liječenje u parenteralnom obliku u većim razmacima aplikacije (4 tjedna / mjesec dana ili 3 mjeseca). Imaju odličan klinički učinak na redukciju frekvencije učestale epizodne i kronične migrene, koji se postiže za nekoliko tjedana, uz dobru podnošljivost, za razliku od nespecifičnih profilaktika koji imaju slabiju učinkovitost i podnošljivost. Prema najnovijim europskim smjernicama CGRP Mab mogu se davati kao prvi izbor u profilaksi migrene.

Davor Jančuljak, Zvonimir Popović