x
x

Uloga glikoproteina 96 u karcinomu dojke

  09.04.2024.

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća, proteini toplinskog šoka (HSP) privukli su značajnu pozornost u polju znanstvenih istraživanja. Imaju važnu ulogu u regulaciji različitih staničnih životnih aktivnosti kao što su održavanje homeostaze proteina, transport unutar stanične strukture, razvojni procesi i imunološki odgovor, kao i proliferacija tumora, angiogeneza i metastaze.

Uloga glikoproteina 96 u karcinomu dojke

Glikoprotein 96 (gp96) član je obitelji proteina toplinskog šoka 90 koja je inače sveprisutna obitelj molekularnih šaperona uključenih u regulaciju sinteze proteina, ali i drugih esencijalnih staničnih procesa. Gp96 je smješten u lumenu endoplazmatskog retikula stanice gdje igra ključnu ulogu u homeostazi proteina, od njihove sinteze do razlaganja. Međutim, uslijed izloženosti stresornim čimbenicima koji dovode do narušavanja stanične ravnoteže, može doći do premještanja gp96 na staničnu membranu pri čemu se aktiviraju njegove dodatne funkcije, kao što su regulacija unutarstanične signalizacije, proliferacije, apoptoze te modulacija imunološkog odgovora.

Pored njegove uloge u fiziološkim uvjetima, gp96 također ima i aktivnu ulogu u različitim fazama onkogeneze. U ovom preglednom članku objedinili smo dostupna saznanja o strukturi, fiziološkim te patofiziološkim ulogama gp96, prvenstveno onima u onkogenezi kod karcinoma dojke.

Tihana Klarica Gembić, Damir Grebić, Tamara Gulić, Domagoj Kustić