x
x

Kako stimulacija vagusnog živca može pomoći nakon moždanog udara

  24.03.2024.

Uređaj za stimulaciju živca Vagusa, koji je odobrila Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA), koristi se u rehabilitaciji za pomoć pacijentima koji se oporavljaju od ishemijskog moždanog udara.

Kako stimulacija vagusnog živca može pomoći nakon moždanog udara

Ako pacijent nakon moždanog udara ima problema s korištenjem šake ili ruke, uređaj za stimulaciju živca Vagusa pomaže u stvaranju novih putova u mozgu dok osoba izvodi vježbe. To može pomoći osobi da ponovno uspostavi funkciju brže od same rehabilitacije.

Ishemijski moždani udar može promijeniti život onima koji prežive. Mnogi ljudi mogu trebati govornu, fizikalnu ili radnu terapiju kako bi povratili svoje sposobnosti. Uređaj za stimulaciju živca vagusa koji se također koristi za liječenje epilepsije može pomoći nekim pacijentima da povrate snagu u svojim rukama, čak i mnogo mjeseci ili godina nakon moždanog udara.

Ovaj napredni uređaj može se koristiti za isporuku stimulacije u trenutku kada pacijent izvodi rehabilitacijske vježbe. Uparivanje ove radnje može pomoći pacijentima da povrate izgubljenu snagu nakon moždanog udara i, u mnogim slučajevima, povrate funkciju šaka i ruku.

Ova terapija proučava se na pacijentima koji su već u kroničnoj fazi oporavka od moždanog udara. Gotovo polovica tih pacijenata uspjela je imati vrlo značajan napredak u svojoj motoričkoj snazi.

Istraživači također proučavaju stimulaciju vagusnog živca kao potencijalni tretman za niz drugih stanja. Istraživanje se bavi potencijalnim dobrobitima terapije za reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva, bipolarni poremećaj, pretilost i Alzheimerovu bolest.

Izvor: Mayo Clinic