x
x

Pretile djevojčice i problemi s mišićno-koštanim sustavom

  17.03.2024.

Pretile djevojčice češće posjećuju liječnike zbog mišićno-koštanih simptoma koji se javljaju već u 4 godini života. U ovoj longitudinalnoj studiji su mišićno-koštani problemi zabilježeni i u 6. godini praćenja ovih pretilih djevojčica. Rezultati su objavljeni u časopisu Archives of Disease in Childhood.

Pretile djevojčice i problemi s mišićno-koštanim sustavom

Nicola Firman sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu i suradnici proveli su longitudinalno istraživanje koje je uključivalo 285 liječnika opće prakse u sjeveroistočnom Londonu kako bi procijenili učestalost mišićno-koštanih konzultacija među djecom s pretilošću. Uključeni su podatci za 63 418 djece u dobi od 4 godine na početku studije i 55 364 djece nakon 6 godina u dobi od 11 godina iz Nacionalnog programa mjerenja djece (NCMP).

Istraživači su otkrili da je 3 % konzultiralo liječnika zbog mišićno-koštanih problema na početku istraživanja odnosno 8,1 % sudionika u 6. godini. Djevojčice s indeksom tjelesne mase klasificiranim kao pretile su imale veću vjerojatnost da će imati barem jedan posjet liječniku zbog tegoba s mišićno-koštanim sustavom u prilagođenim analizama (omjeri rizika, 1,24 odnosno 1,67). Vjerojatnost konzultacije zbog tegoba u mišićno-koštanom sustavom bila je veća za djevojčice u 6. godini s pretilošću i niža za dječake s indeksom tjelesne mase u rasponu pothranjenosti (omjeri rizika, 1,20 odnosno 0,39).

Povećana težina pridonosi nastanku kontinuirane mišićno-koštane boli, a posljedično, djeca mogu iskusiti trajni ciklus pretilosti/mišićno-koštane boli kao adolescenti i odrasli.