x
x

Subakutni tireoiditis

  08.03.2024.

Prije pandemije koronavirusne bolesti 2019., coxsackievirus i parotitis virus bili su virusi koji su se najčešće povezivali sa subakutnim tireoiditisom. Kroz prikaz bolesnika objavljenog u NEJM-u možemo naučiti više o subakutnom tireoiditisu. Radi se o muškarcu u dobi od 36 godina koji je pregledan u zaraznoj bolnici zbog vrućice i nelagode u grlu koja se pojavila prije 18 dana.

Subakutni tireoiditis

Što uzrokuje subakutni tireoiditis?

Subakutni granulomatozni tireoiditis, koji se obično naziva subakutni tireoiditis, prototip je destruktivnog tireoiditisa. Precizan patofiziološki mehanizam subakutnog tireoiditisa nije poznat; smatra se da se radi o postvirusnom upalnom procesu uzrokovanom uobičajenim virusnim antigenima i folikularnim stanicama štitnjače.

Koji se virusi vežu uz nastanak subakutnog tireoiditisa?

Nekoliko virusnih infekcija koje se mogu spriječiti cjepljenjem povezano je sa subakutnim tiroiditisom. To morbili, mums i rubeola. Rizik za izloženost virusima povezanim sa subakutnim tireoiditisom predstavlja boravak djece u kolektivima u kojima cirkuliraju ehovirus, parvovirus B19, coxsackievirus i varicella-zoster  virus. Treća skupina virusa koji se povezuju s razvojem subakutnog tireoiditisa se prenose spolnim i drugim bliskim intimnim kontaktom. To uključuje citomegalovirus, herpes simplex virus tipa 1 i 2, Epstein-Barrov virus i HIV. Tipično je da nedavno preboljele infekcije uzrokuju subakutni tireoiditis.

Koji su klinički simptomi subakutnog tireoiditisa?

Pacijenti sa subakutnim tireoiditisom imaju najprije bolest gornjeg dišnog sustava, a nakon toga tireotoksikozu i bol u štitnjači koja može započeti u jednom režnju i migrirati u drugi režanj, sa širenjem boli u čeljust ili uho. Vrućica je prisutna kod 28% bolesnika. Pri pregledu je štitnjača obično tvrda, osjetljiva i dosta bolna. Rijetko će se pacijent sa subakutnim tireoiditisom javiti bez boli. Uzrok tireotoksikoze utvrđuje se scintigrafijom štitnjače s mjerenjem unosa radioaktivnog joda tijekom 24 sata. Svi pacijenti s Gravesovom bolešću i oni s toksičnim adenomom ili toksičnom nodularnom strumom imaju visoku ili normalnu razinu unosa radioaktivnog joda. Na scintigrafiji se prikazuje difuzni unos joda u bolesnika s Gravesovom bolešću i žarišni unos u onih s toksičnom nodularnom strumom s jednim ili više toksičnih adenoma dok destruktivni subakutni tireoiditis rezultira tireotoksikozom s gotovo odsutnim unosom radioaktivnog joda.

Kakav je tipičan tijek bolesti kod subakutnog tireoiditisa?

Tireotoksikoza koja se razvija kod bolesnika sa subakutnim tireoiditisom uzrokovana je oslobađanjem hormona iz folikula štitnjače što rezultira prolaznom hipertireoidnom fazom koja u prosjeku traje od 2 do 8 tjedana. Tijekom tireotoksične faze mogu se primijeniti beta blokatori kako bi se ublažili simptomi hipertireoze. Kod starijih bolesnika ili bolesnika s kardiovaskularnim bolestima, beta blokatori mogu smanjiti rizik od fibrilacije atrija. Kada se zalihe hormona potroše i upala se smiri, razine hormona štitnjače u krvi opadaju kroz normalan raspon i obično su ispod normalnih vrijednosti, što rezultira kratkom eutireoidnom fazom nakon koje slijedi varijabilno razdoblje hipotiroidizma. Nakon što se tireotoksikoza povuče, ponovna proizvodnja tireotropina može krenuti nakon mjesec dana ili duže. Dakle, faza hipotireoze traje dok se oštećene folikularne stanice štitnjače i osovina hipofiza-štitnjača ne oporave. Potpuni oporavak javlja se u više od 85% bolesnika.