x
x

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu

  26.02.2024.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu opisan je u novoj broju časopisa Mef.hr.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu

Za uspješno funkcioniranje svake organizacije bitan je plan i ustrojstvo poslovanja, a za postizanje organizacijskih ciljeva potrebno je odrediti kadrovske programe te  unaprijed utvrditi aktivnosti koje će doprinijeti njihovu ostvarivanju.

Dakle, planiranjem i upravljanjem ljudskim resursima, što uključuje zapošljavanje, odabir, obuku, edukacije, razvijanje kompetencija i tome slično, također i predviđanje potreba osoblja, ponašanje zaposlenika i njihov utjecaj na organizaciju, razvijamo učinkovit sektor.

Zadaća je Centra potaknuti i podržati kvalitetan kadar u planiranju zanimanja, izboru pravog karijernog puta i zadržati ga u Hrvatskoj. Trenutačno provedimo istraživanja koje će nam omogućiti uvid u potrebe (sadašnjih i bivših) studenata i dosadašnja iskustva vezana za osobni i profesionalni razvoj, nakon čega bismo utvrdili strategiju i redefinirali program rada Centra kako bi se u sklopu njegove djelatnosti isprofilirao najstručniji kadar. U tom kontekstu potrebno je i restrukturiranje centra koji bi u budućnosti djelovao putem četiriju odjela.

Odjel za profesionalno i karijerno savjetovanje bavio bi se organizacijom znanstvenih i stručnih skupova profesionalnim usmjeravanje na razini izbora specijalizacije te organizacijom radionica za razvoj mekih vještina (tzv. soft skills).

U Odjelu za psihološko savjetovanje organiziralo bi se individualno i grupno savjetovanje, radionice za razvoj emocionalnih vještina, edukacije o stresu i mentalnom zdravlju te krizna podrška.

Odjel za suradnju s alumnima organizirao bi alumni mentorstvo, karijerne panele/predavanje, alumni mrežu i platformu te ostale događaje i susrete.

Odjel za znanost usmjerio bi aktivnosti na edukaciju, istraživačku djelatnost i aktivno praćenje relevantnih novosti vezanih za zdravstvene karijere u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Puni smisao aktivnosti Centra dobivaju u stalnoj suradnji i aktivnoj razmjeni informacija s drugim dionicima zdravstvenog sustava, kao što su kreatori javnih politika, osobito Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zapošljavanje, zdravstvene komore, zdravstvene udruge, ostale zdravstvene i obrazovne institucije.

Ključna poruka koju Centar šalje jest da su ljudi temeljni resurs svake organizacije. Upravo zato, njihov profesionalni i osobni razvoj, njihove ambicije i potrebe, stavljaju se u središte svih aktivnosti Centra. Suradnjom s raznim institucijama i pružanjem specijaliziranih usluga Centar će nastojati omogućiti da svaki pojedinac pronađe svoje mjesto u zdravstvenom sustavu, uzimajući u obzir njegove vještine, interese i profesionalne ciljeve.

Ulaganje u ljude dugoročna je i strateška obveza koja zahtijeva stalnu pažnju i prilagodbu. U sklopu svojih programa Centar će nastojati ne samo pružati neprocjenjivu podršku studentima i mladim zdravstvenim djelatnicima već i doprinositi jačanju zdravstvenog sustava u cjelini. Kao mjesto gdje se budući zdravstveni profesionalci pripremaju za svoje karijere, Centar treba imati ključnu ulogu u oblikovanju i razvoju kompetentnog, sposobnog i motiviranog kadra koji će unaprijediti zdravstvenu skrb i pridonijeti boljitku pacijenata. Dakle, izgradnja i njegovanje ljudskih resursa nije samo investicija u pojedince već u budućnost zdravstvenog sektora i društva u cjelini.

Danko Relić, Lucija Mrvičić

Izvor: Mef.hr