x
x

Strategija uspješnosti dobrovoljnog davalaštva krvi

  21.02.2024.

„Strategija uspješnosti dobrovoljnog davalaštva krvi“ naziv je edukativne radionice koja je održana u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenoga križa. Riječ je o nizu edukativnih radionica koje će u narednom razdoblju biti održana u još četiri hrvatska grada - Splitu, Rijeci, Koprivnici i Orahovici.

Strategija uspješnosti dobrovoljnog davalaštva krvi

Radionice su dio Nacionalne kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi  koja uključuje suradnju Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Ministarstva zdravstva, Hrvatske radiotelevizije i lokalnih društava Crvenog križa.

Cilj radionica je povećanja odaziva na akcije dobrovoljnog davanja krvi, posebice mladih osoba i žena, čiji je udio u davalaštvu krvi ispod željene razine. Svrha radionica je i razmjena ideja i mogućnosti unaprjeđenja poslovnih procesa , kao i povećanja broja prikupljenih doza krvi na razini cijele Hrvatske.

Na radionicama su osmišljene teme koje obuhvaćaju organizaciju i provedbu akcija dobrovoljnog davanja krvi, prikupljanje i obradu podataka, načine oglašavanja te komunikaciju kao strateške sastavnice za sve koji sudjeluju i provode dobrovoljno  davalaštvo krvi.

U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 000 doza krvi. U jednom danu prikupi se u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi, što zadovoljava potrebe za liječnje bolesnika s područja koja se opskrbljuju krvnim pripravcima. U Republici Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, a 16% žene.