x
x

Hrvatska kao destinacija zdravlja

  15.02.2024.

Širenjem mreže zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu Hrvatska je dodatno pozicionirana kao destinaciju zdravlja. Zdravstveni turizam važan je dio cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj koji, osim velikog gospodarskog potencijala, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja građana i posjetitelja.

Hrvatska kao destinacija zdravlja

U sklopu pokrenute reforme zdravstva, prošlogodišnjim zakonskim izmjenama te donošenjem seta pravilnika iz područja zdravstvenog turizma početkom ove godine, stvoreni su preduvjeti za detaljnije uređenje pružanja zdravstvenih usluga. Osigurana je mogućnost evidencije u Upisnik zdravstvenog turizma, čime će se upisanim pružateljima usluga dati dodatna vidljivost i promidžba.

Svjetski trend putovanja zbog zdravlja utjecao je na razvoj zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, koja je tradicionalno zdravstveno-turistička destinacija ovog dijela Europe. S obzirom na značajne komparativne prednosti za razvoj zdravstvenog turizma, koje prije svega podrazumijevaju pružanje zdravstvenih usluga na visokoj razini, stručan i kvalificirani kadar, prirodne ljepote i povoljnu klimu, dugu tradiciju u turizmu, blizinu velikim tržištima, visoku sigurnost zemlje te konkurentne cijene, zdravstveni turizam proizvod je s velikim potencijalom rasta. Republika Hrvatska je već sada prepoznata kao odredište koja pruža usluge medicinskog turizma - usluge dentalne medicine, estetske medicine, usluge oftalmologije i optometrije, ortopedije, onkologije.

Zdravstveni turizam kao proizvod veće dodane vrijednosti može biti pokretač cjelovitog i koordiniranog razvoja odredišta u svim dijelovima Republike Hrvatske te pruža mogućnosti za razvoj cjelogodišnjeg turizma, što je od ključne važnosti za očuvanje i razvoj turističke industrije te je cilj ojačati ga i snažnije brendirati. S obzirom na sve predispozicije, u razdoblju pred nama Republiku Hrvatsku se želi pozicionirati kao destinaciju zdravlja. Uzimajući u obzir značaj i potrebu za prepoznatljivosti zdravstvenog turizma te velik broj pružatelja zdravstvenog turizma, ukazana je potreba za dodatnim detaljnijim uređenjem i unaprjeđenjem pravnog okvira. Tako su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine“ broj 33/2023) poseban značaj i prepoznatljivost dani upravo zdravstvenom turizmu te su stvoreni preduvjeti za detaljnije uređenje pružanja usluga donošenjem novih pravilnika iz područja zdravstvenog turizma, koji su objavljeni u „Narodnim novinama“ broj 3/2024 od 5. siječnja 2024. godine.

U Upisnik zdravstvenog turizma evidentiraju se zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti, privatni zdravstveni radnici, turističke ambulante i pravne osobe koje u skladu s posebnim propisom obavljaju ugostiteljsku djelatnost i/ili pružaju usluge u turizmu, koji imaju rješenje Ministarstva zdravstva o ispunjavaju propisanih normativa i standarda. Upisnik vodi Ministarstvo zdravstva.