x
x

Umjetna inteligencija kao pomoć u istraživanju društvenih medija

  30.01.2024.

Umjetna inteligencija koja analizira sadržaj objavljen na društvnim mrežama uvijek je dodatak onome što ispitujemo. Tradicionalno istraživanje tržišta kao što su ankete i fokus grupe dat će fokusirani dio, a na to se može dodati spontani dio analiziran pomoću umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija kao pomoć u istraživanju društvenih medija

Najvažnije činjenice:

  • Farmaceutske tvrtke počinju koristiti modele vođene umjetnom inteligencijom kako bi mogle analizirati veliku količinu podataka objavljenih na društvenim mrežama i kako bi na taj način identificirale nove trendove ili nezadovoljene potrebe.
  • Preporuča se uravnotežen pristup korištenja tradicionalnog istraživanja tržišta i modela vođenih umjetnom inteligencijom kako bi se osigurala temeljitost istraživanja.
  • Modeli za analizu društvenih medija utemeljeni na umjetnoj inteligenciji uvelike će utjecati na personalizirani marketing i omogućiti tvrtkama da budu agilne i dinamične.
  • Modeli umjetne inteligencije mogu se koristiti za suzbijanje dezinformacija jer mogu locirati  te izvore, a mogu služiti i za izgradnju povjerenja s pacijentima prilikom rješavanja tih dezinformacija.

Na koji način bi se mogli koristiti modeli umjetne inteligencije za analizu društvenih mreža i tko bi mogao imati najviše koristi?

Javnozdravstvene ustanove i farmaceutske kompanije počinju koristiti modele umjetne inteligencije povezane s društvenim mrežama jer im mogu pomći u razumijevanju pacijenata i trendova. Trenutno postoji mnogo rasprava oko alata koji se mogu prilagoditi za npr. analizu raspoloženja. Na primjer, netko može objaviti status na društvenim mrežama, a onda se oko tog sadržaja objavi tisuću komentara. Alati umjetne inteligencije bi mogli pomoći u analiziranju podataka društvenih medija i u procijeni javnog mišljenja ili bi mogli otkriti podatke u stvarnom vremenu prilikom analize komentara.

Tri su glavne dobrobiti:

  1. Pacijenti najviše dobivaju jer su u mogućnosti voditi više dijaloga i mogu podijeliti svoja iskustva.
  2. Liječnici će također imati velike koristi od ovih saznanja. Počet će bolje razumjeti kako se pacijenti osjećaju u vezi s liječenjem i koje su zajednice formirane oko tog lijeka ili bolesti.
  3. Zdravstveni sustavi također će imati koristi. Kada se svi ti podaci iskoriste, to će utjecati na percepciju pacijenata. Na društvenim medijima provodit će se sve više istraživanja tržišta jer su tu ljudi iskreniji i slobodniji nego u standardnim anketama.

Kako se analiza društvenih medija temeljena na umjetnoj inteligenciji integrira s tradicionalnim metodama istraživanja tržišta i postoje li sinergije ili izazovi u kombiniranju ovih pristupa?

Analiza društvenih medija vođena umjetnom inteligencijom daje nefiltrirane, spontane trendove, mišljenja potrošača, kao i široko i neposrednije razumijevanje javnog raspoloženja.

Umjetna inteligencija je uvijek dodatak onome što ispitujemo. Tradicionalno istraživanje tržišta kao što su ankete i fokus grupe dat će fokusirani dio, a na to se može dodati spontani dio analiziran pomoću umjetne inteligencije.

Modeli umjetne inteligencije mogu pogrešno protumačiti sadržaje jer je to model učenja jezika. Ponekad mogu pogrešno protumačiti sarkazam ili nijanse specifične za kontekst, što može iskriviti rezultate. Google je upravo lansirao Gemini i očekuju se prve reakcije.

Koji programi ili softver se mogu koristiti za analizu društvenih medija?

Najbolje bi bilo koristiti vizualne alate koji pomažu u bržem razmišljanju i kreiranju kvalitetnog sadržaja. I umjetnu inteligenciju je uvijek potrebno koristiti s autentičnom inteligencijom čovjeka.