x
x

Dijagnostički značaj humanog korionskog gonadotropina kao tumorskog markera

  18.01.2024.

Iako se primarno koristi za potvrdu trudnoće, veliki je značaj određivanja humanog korionskog gonadotropina kao tumorskog markera. U ovom radu objavljenom u Hrvatskom časopisu zdravstvenih znanosti prikazan je značaj određivanja βhCG-a kao tumorskog markera kod pacijenata s karcinomom testisa.

Dijagnostički značaj humanog korionskog gonadotropina kao tumorskog markera

Humani korionski gonadotropin (hCG) je glikoprotein koji se sastoji od proteinske jezgre s razgranatim lancima ugljikohidrata koji se u većini slučajeva završavaju sijalinskom kiselinom. Hipofiza kod muškaraca i žena proizvodi 2-4 IU/L tog hormona, što je na granici analitičke osjetljivosti većine imunokemijskih metoda. Određivanje βhCG-a zajedno s ostalim tumorskim markerima ima dijagnostičku, terapijsku i prognostičku vrijednost, te se mjeri neposredno prije početka, tijekom i nakon završetka liječenja (kirurškog i kemoterapijskog).

Cilj: Cilj ovog rada bio je odrediti pouzdanost metode za određivanje koncentracije beta podjedinice humanog korionskog gonadotropina (βhCG) i dijagnostički značaj βhCG u krvi kod pacijenata s karcinomom testisa.

Metode: Ispitivanje je uključilo 10 pacijenata muškog spola s potvrđenom dijagnozom karcinoma testisa i 10 pacijenata koji nemaju dijagnozu kao kontrolnu skupinu. Vrijednosti izmjerenih koncentracija prikupljene su iz arhive te su potom interpretirane u skladu s ostalom medicinskom dokumentacijom. Metoda istraživanja bila je retrospektivna deskriptivna analiza. U svih ispitanika koncentracija je izmjerena iz seruma koristeći imunokemijski analizator.

Rezultati: Provedena je verifikacija mjernog uređaja korištenjem komercijalnih seruma da se potvrdi pouzdanost metode za analizu. Dokazana je točnost, preciznost i ukupna greška metode koja zadovoljava nacionalne kriterije kontrole kvalitete i kriterije proizvođača. Pacijenti s dijagnozom karcinoma testisa pokazali su inicijalno povišene koncentracije βhCG (>0,1 IU/L). Mjesec dana nakon operativnog zahvata provedeno je kontrolno mjerenje, pri čemu su svi pacijenti bilježili smanjenje koncentracije βhCG ispod donje granice osjetljivosti metode (<0,1 IU/L). Koncentracija βhCG kod svih pacijenata bez dijagnoze karcinoma testisa bila je ispod donje granice osjetljivosti metode.

Zaključak: Verifikacija metode za određivanje βhCG-a pokazala je zadovoljavajuće rezultate za primjenu u dijagnostici. Na temelju dobivenih rezultata, βhCG se potvrdio kao pouzdan tumorski marker u dijagnostici i praćenju karcinoma testisa. Dobiveni rezultati sugeriraju da je ova pretraga pogodna za uvođenje u probir svih pacijenata koji se javljaju liječniku s boli u testisima, ali i za zdravu populaciju. Rana dijagnostika karcinoma testisa značajno pridonosi povoljnijim rezultatima u liječenju ove bolesti.

Admir Dilberović, Ana Stanić, Mirela Zec