x
x

Utjecaj prehrane na bolesnike s laringofaringealnim refluksom

  03.01.2024.

Utjecaj prehrane na nastanak, tijek bolesti i kvalitetu života bolesnika s laringofaringealnim refluksom, članak objavljen u člasopisu Food Technology and Biotechnology.

Utjecaj prehrane na bolesnike s laringofaringealnim refluksom

Pozadina istraživanja. Uloga prehrambenih navika bolesnika u razvoju laringofaringealnog refluksa (LPR) relativno je nedovoljno istražena. Svrha je rada bila ispitati prehrambene navike, početak i tijek bolesti te kvalitetu života bolesnika s LPR-om.
Eksperimentalni pristup. Uspoređeni su rezultati modificiranog upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ-m) i upitnika kvalitete života povezane sa LPR-om (LPR-HRQL) ispitanika sa LPR-om i bez njega. Ukupno je bilo 100 ispitanika s LPR-om i 65 ispitanika u kontrolnoj skupini. Skupina ispitanika s LPR-om je zatim nasumično podijeljena u dvije podskupine; prva podskupina liječena je esomeprazolom u dozi od 20 mg dva puta dnevno u kombinaciji s uputama za promjenu prehrane i stila života, a druga pantoprazolom u dozi od 20 mg dva puta na dan uz upute za promjenu prehrane i stila života. Ispitanici su ispunili FFQ-m i LPR-HRQL upitnike odmah nakon inicijalnog pregleda, te nakon kontrolnih pregleda obavljenih 30 i 60 dana nakon inicijalnog.
Rezultati i zaključci. Ispitanici s LPR-om konzumiraju više hrane s visokim refluksnim potencijalom, piju više gaziranih pića i sokova te imaju lošiju kvalitetu života od kontrolne skupine (p<0,001). Uzimanje inhibitora protonske pumpe u dozi od 20 mg dva puta dnevno u kombinaciji s promjenom prehrambenih navika, kao što je zamjena kisele, začinjene, fermentirane, slatke, pržene i druge hrane s visokim refluksnim potencijalom te gaziranih pića i sokova hranom s niskim refluksnim potencijalom i vodom, značajno su smanjili simptome LPR-a i povećali kvalitetu života ispitanika (p<0,001).
Novost i znanstveni doprinos. Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje korelaciju između prehrambenih navika i kvalitete života bolesnika s LPR-om. Doprinos ovog istraživanja je objektivna procjena praćenja bolesnika s LPR-om koja bi mogla poslužiti za njihovu redovnu procjenu i praćenje.

Tin Prpić, Melita Peček Prpić, Tihana Mendeš, Anamarija Šestak, Andrijana Včeva