x
x

Poremećaji prehrane u porastu među “atipičnom” populacijom djece

  01.01.2024.

Razumijevanje evoluirajućih karakteristika pedijatrijskih pacijenata hospitaliziranih zbog poremećaja prehrane važno je kako bi se osiguralo da su usluge i tretmani usklađeni s potrebama pacijenata. U ovoj kanadskoj studiji pratilo se apsolutne i relativne promjene u ukupnim stopama hospitalizacije pedijatrijskih poremećaja prehrane i stratificirani prema spolu bolesnika, dobnim skupinama i dijagnostičkim skupinama poremećaja prehrane.

Poremećaji prehrane u porastu među “atipičnom” populacijom djece

Kanadska studija o gotovo 12 000 pedijatrijskih hospitalizacija zbog poremećaja prehrane pokazala je ne samo porast od 139% u tim hospitalizacijama između 2002. i 2019., nego i da su najveća relativna povećanja bila među tradicionalno "atipičnim" pacijentima — muškarcima, adolescentima u dobi od 12 do 14 godina. godina, te onima s poremećajima prehrane osim anoreksije ili bulimije nervoze.

Sveukupno, žene su činile 91% hospitalizacija, a srednja dob pacijenata bila je 15 godina. Međutim, tijekom razdoblja istraživanja broj hospitalizacija zbog poremećaja prehrane porastao je za 123% među ženama i za 416% među muškarcima. Hospitalizacije su porasle za 196% među pacijentima u dobi od 12 do 14 godina u usporedbi s porastom od 140% među onima mlađima od 12 godina i 114% porastom među pacijentima u dobi od 15 do 17 godina. Iako su se hospitalizacije zbog anoreksije povećale za 118%, a stope bulimije ostale su stabilne, hospitalizacije zbog poremećaja prehrane ni za jednu od tih dijagnoza nisu porasle za 255%.

Promjena u demografiji mogla bi biti proizvod smanjene stigme u traženju skrbi za poremećaje prehrane među tim skupinama ili rezultat poboljšanog pregleda i otkrivanja. Kliničari bi trebali biti svjesni kako pogrešna percepcija o tome tko je u opasnosti za razvoj poremećaja prehrane doprinosi kašnjenju u traženju pomoći, pogrešnim dijagnozama i odgovarajućim preporukama, osobito za muške pacijente i mlađe pacijente.