x
x

Kako se zdrava crijeva bore protiv infekcija

  27.12.2023.

Kada se velika, raznolika zajednica crijevnih bakterija natječe s patogenima za hranjive tvari, patogeni možda neće imati dovoljno „goriva“ da se koloniziraju i napadnu tijelo, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Science.

Kako se zdrava crijeva bore protiv infekcija

Kada su hranjive tvari dostupne patogenu ograničene njegova invazija je blokirana. Što je više mikroba, vjerojatnije je da će pojesti više različitih hranjivih tvari, povećavajući šanse za preklapanje hranjivih tvari s patogenom. Istraživanje je pokazalo što je veće preklapanje, to je domaćin bolje zaštićen.

Studija je među prvima koja je zauzela sustavan pristup rješavanju natjecanja između patogena i specifičnih mikroba domaćina. To je korak prema identificiranju mikroba koji bi mogli biti korisni u liječenju infekcija.

U eksperimentima u epruveti, istraživači su pregledali 100 uobičajenih sojeva ljudskih crijevnih bakterija, suprotstavljajući svaki protiv dva bakterijska patogena: Klebsiella pneumoniae i Salmonella typhimurium. Oba patogena — koja uzrokuju upalu pluća i trovanje hranom — mogu postati otporna na antibiotike.

Iako su neki sojevi blokirali rast patogena bolje od drugih - Escherichia coli je bila najbolja - niti jedan sam nije mogao spriječiti kolonizaciju. Ali kada su istraživači sakupili 10 najboljih boraca protiv patogena, zaštita je bila mnogo snažnija. Kombinacija 50 vrsta još je bolje funkcionirala ako je uključivala E coli.

Testiranje na miševima pokazalo je slične rezultate. Istraživači su kolonizirali miševe bez klica s različitim brojem bakterijskih vrsta, a zatim su glodavce izložili patogenima. Povećanje broja vrsta u zajednici povećalo je zaštitu zajednica, također je bilo ključno da su prisutne određene ključne vrste crijevnih bakterija.

U usporedbi s drugim vrstama, ove "ključne" vrste (među njima i E coli) konzumirale su više istih hranjivih tvari kao i patogeni, otkrili su istraživači. Pojedinačno, nisu imali dovoljno preklapanja da zaustave rast patogena - ali zajednice koje su uključivale te sojeve imale su najveće preklapanje i pružale su najbolju zaštitu.

Iako je potrebno mnogo više istraživanja, ova bi otkrića mogla otvoriti put liječenju zaraznih bolesti temeljenom na mikrobiomu, rekli su istraživači. Mogao bi se iskoristiti ovaj učinak blokiranja hranjivih tvari kako bismo napravili i uspješno potvrdili predviđanja o tome koje bi kombinacije crijevnih bakterija bile najzaštitnije protiv određenog patogena.

Kako se sve više otkriva o mikrobiomu, interes za tretmane koji se temelje na mikrobiomu raste. Prije godinu dana, Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je prvi proizvod fekalne mikrobiote za sprječavanje ponovne infekcije Clostridioides difficile kod odraslih. Liječenje oralnom mikrobiotom  odobreno je u travnju.

Za sada je studija podsjetnik da se preporuči prehrana bogata vlaknima (za promicanje zdravlja crijeva) i da se nepotrebna uporaba antibiotika svede na minimum.