x
x

Cink utječe na kognitivne sposobnosti žena s prekomjernom tjelesnom masom

  17.12.2023.

Cink ima ključnu ulogu u raznim biološkim procesima, uključujući transkripciju gena, stanične signalne putove, aktivnosti enzima te regulacije metaboličkih i moždanih funkcija. Dobro je poznata i njegova uloga u sintezi, skladištenju i izlučivanju inzulina, kao i uključenost u osjetljivost na inzulin.

Cink utječe na kognitivne sposobnosti žena s prekomjernom tjelesnom masom

Razine cinka u organizmu regulirane su složenim mehanizmima apsorpcije, transporta i izlučivanja s ciljem održavanja njegove ravnoteže. Jako niske ili visoke koncentracije cinka povezane su sa štetnim učincima na središnji živčani sustav i cjelokupni organizam.

Dostupni dokazi ukazuju na povezanost nedostatka cinka s razvojem različitih komorbiditeta, uključujući pretilost, metaboličke i kardiovaskularne bolesti te slabljenje kognitivnih funkcija. Istraživanja su pokazala da osobe s prekomjernom tjelesnom masom često imaju niže razine cinka u serumu. Dodatni unos cinka u obliku dodataka prehrani povezan je sa značajnim smanjenjem tjelesne težine. Ovi učinci mogu se pripisati sposobnosti cinka da smanji upalu i oksidativni stres. Također, cink ima ključnu ulogu u regulaciji hormonske funkcije, uključujući proizvodnju testosterona, što dalje utječe na metabolizam lipida i sastav tijela.

S obzirom na to da dodatni unos cinka u obliku dodataka prehrani može ublažiti metaboličku disfunkciju i ostvariti neuroprotektivne učinke, čime se smanjuje kognitivno oštećenje povezano s pretilošću, cilj nedavne studije bio je procijeniti utjecaj dodatnog unosa cinka na upalne i kognitivne parametre kod žena srednje dobi s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću.

Istraživanje je uključilo 42 žene dobi 40 do 60 godina, s indeksom tjelesne mase (ITM) većim ili jednakim 25kg/m2. Svim sudionicima je dostavljen komplet koji je sadržavao sljedeće: pribor za prikupljanje sline sa smjernicama za upotrebu, trodnevni dnevnik prehrane, test za samoprocjenu raspoloženja (BECK test, BDI-II) te bočice koje su sadržavale 30 kapsula cinka (30 mg/dan) ili placebo. Nakon prvog mjeseca, sudionici su dobili dodatne kapsule (dvije bočice, jedna s 30 kapsula te druga s 32 kapsule).

Svi sudionici dobili su upute da prikupe uzorak sline nakon razdoblja noćnog gladovanja, između 8 i 10 sati ujutro, kako bi se procijenile razine proupalnih citokina, inzulina, nitrata i cinka. Znanstvenici su procijenili kognitivnu funkciju sudionika korištenjem niza neurokognitivnih testiranja, uključujući kratko ispitivanje mentalnog statusa (MMSE), test crtanja, test verbalne fluentosti (TFV), Stroopov test, Beckov popis depresije (BDI-II) i Beckov popis anksioznosti (BAI).

Uočeno je da je 12-tjedno razdoblje uzimanja dodataka cinka u žena srednje dobi s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću dovelo do poboljšanja kognitivnih funkcija, što potvrđuju rezultati dobiveni MMSE i Stroop testom. Dokazano je da čak i dodatak niskih doza cinka tijekom četiri tjedna može smanjiti upalu u živčanom sustavu i poremećaje pamćenja koje nastaju kao posljedica pretilosti.

Znanstvenici zaključuju da pretilost ima štetne učinke na središnji živčani sustav, posredovane upalnim procesima te metaboličkim i hormonalnim disregulacijama. Također ističu da rezultati ovog istraživanja podržavaju ideju da cink može biti potencijalni dodatak za zaštitu od kognitivnih oštećenja povezanih s pretilošću.

Izvor: Vitamini.hr