x
x

Koji su lijekovi za migrenu najučinkovitiji?

  12.12.2023.

Za ublažavanje akutne migrene, triptani, ergotini i antiemetici su dva do pet puta učinkovitiji od ibuprofena, a paracetamol je najmanje učinkovit lijek, pokazuj simultane usporedbe 25 lijekova protiv akutne migrene temeljene na zapisima 10 milijuna korisnika, pomoću aplikacije za pametne telefone.

Koji su lijekovi za migrenu najučinkovitiji?

Postoje mnoge mogućnosti liječenja migrene. Međutim, nedostaju velike izravne usporedbe učinkovitosti liječenja iz izvješća o iskustvima pacijenata iz stvarnog svijeta.

U ovoj studiji istraživači su analizirali gotovo 11 milijuna zapisa o napadima migrene izdvojenih iz Migraine Buddy, aplikacije za pametni telefon, tijekom razdoblja od 6 godina.

Procijenili su učinkovitost liječenja sa 25 lijekova za akutnu migrenu između sedam skupina: paracetamol, nesteroidni antireumatici, triptani, kombinirani analgetici, ergotamini, antiemetici i opioidi.

Konačna analiza uključila je gotovo 5 milijuna parova lijek-ishod kod 3,1 milijuna napadaja migrene kod 278 000 korisnika lijekova.

Koristeći ibuprofen kao referencu, triptani, ergotamini i antiemetici bili su prve tri skupine lijekova s ​​najvećom učinkovitošću (srednji omjeri izgleda [OR] 4,80, 3,02, odnosno 2,67).

Sljedeće najučinkovitije skupine lijekova bili su opioidi (OR, 2,49), nesteroidni antireumatidi osim ibuprofena (OR, 1,94), kombinacija analgetika paracetamol/acetilsalicilna kiselina/kofein (OR, 1,69) i drugi (OR, 1,49).

Smatra se da je paracetamol (OR, 0,83) najmanje učinkovit.

Najučinkovitiji pojedinačni lijekovi bili su eletriptan (OR, 6,1); zolmitriptan (OR, 5,7); i sumatriptan (OR, 5.2).

Nalazi da su triptani, ergotamini i antiemetici najučinkovitije skupine lijekova u skladu su s preporukama smjernica i nude generalizirane uvide koji nadopunjuju kliničku praksu.