x
x

Je li crveno meso štetno koliko i pušenje?

  11.12.2023.

Priča se da crveno meso uzrokuje različite vrste raka i šteti zdravlju srčanožilnog sustava. Osim toga, konzumacija crvenog mesa izravno je povezana i sa zagađenjem okoliša i klimatskim promjenama zbog stakleničkih plinova nastalih kao posljedica industrijske proizvodnje mesa. Može se čuti i da je crveno meso štetno za zdravlje koliko i pušenje.

Je li crveno meso štetno koliko i pušenje?

Na PubMed-u se može naći 20 sustavnih pregleda o učinku crvenog mesa na zdravlje, objavljenih od 2010. naovamo. Ti sustavni pregledi analizirali su istraživanja o učinku crvenog mesa na različite vrste raka, kolorektalni karcinom, srčanožilno zdravlje, metabolizam lipida, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, šećernu bolest, glikemijsku kontrolu i smrtnost.

Najopsežniju sintezu dokaza među njima proveli su Lescinsky i suradnici koji su 2022. objavili sustavni pregled i meta-regresiju u koju su uključili 55 znanstvenih radova. Ti su radovi opisali rezultate istraživanja dobivenih proučavanjem 37 kohorti i jedno istraživanje slučajeva i kontrola. Među istraživanjima je 18 kohorti i istraživanje slučajeva i kontrola provedenih u Europi, 13 kohorti je bilo iz Sjeverne Amerike, 5 kohorti iz Azije i jedna iz Australije. U većini istraživanja konzumacija neprerađenog crvenog mesa procijenjena je korištenjem dnevnika prehrane, odnosno upitnika koji mjeri učestalost konzumiranja pojedinih vrsta namirnica. Broj ispitanika u pojedinim istraživanjima varirao je od 639 do 536 969, a duljina praćenja ispitanika od 4,1 do 31 godine. U većini istraživanja relativni rizik (RR) prilagođen je za glavne zbunjujuće čimbenike (engl. confounding factors), uključujući dob, spol i pušenje.

Na temelju podataka iz 10 kohorti, u koje je bilo uključeno gotovo milijun ispitanika, praćenih od 4,1 do 20,3 godine, istraživači su procijenili da konzumacija neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od karcinoma dojke za 3 %.

Podaci iz 11 kohorti u koje je bilo uključeno 1,2 milijuna ispitanika praćenih prosječno 11,6 godina doveli su do procjene da konzumacija neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od ishemijske bolesti srca za 1 %.

Podatci od 1,6 milijuna ispitanika iz 17 kohorti praćenih prosječno 11,6 godina pokazali su da konzumacija neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od šećerne bolesti tipa 2 za 1%.

Osam kohorti s ukupno 1,1 milijun ispitanika praćenih prosječno 11,4 godina dalo je podatke na temelju kojih je procijenjeno kako nema dokaza o povezanosti konzumacije neprerađenog crvenog mesa i ishemijskog ili hemoragijskog moždanog udara.

Potrebni su bolji dokazi

Budući da su postojeći dokazi o povezanosti neprerađenog crvenog mesa i rizika od analiziranih zdravstvenih ishoda slabi, potrebna su nova, velika, kvalitetna istraživanja iz cijeloga svijeta. Više dokaza o povezanosti neprerađenog crvenog mesa i različitih zdravstvenih ishoda omogućit će donošenje boljih odluka o preporukama za prehranu.

Koliko neprerađenog crvenog mesa je preporučeno jesti?

Preporuke vezane za količinu crvenog mesa koju bismo smjeli/trebali jesti predmet su velikog zanimanja i u literaturi se mogu naći različite preporuke.

Primjerice, Europski kodeks protiv raka kaže da bi trebalo izbjegavati jesti više od približno 500 grama crvenog mesa tjedno, pri čemu 500 grama mase kuhanog mesa odgovara približno količini od 700 – 750 grama sirove mase mesa, ovisno o načinu pripreme i tome koji je to dio mesa.

Lescinsky i suradnici pokušali su analizirati minimalnu razinu rizika vezanu za konzumiranje neprerađenog crvenog mesa. Za šest analiziranih zdravstvenih ishoda njihova je analiza pokazala da je rizik najmanji ako se konzumira 0 grama crvenog mesa dnevno (95 % interval pouzdanosti: 0 do 200 grama). Oni su zbrajanjem krivulja rizika specifičnih za pojedine ishode koje su analizirali stvorili RR krivulju za svih šest ishoda zajedno. Autori stoga oprezno zaključuju da potpuno izbjegavanje konzumacije crvenog mesa vjerojatno smanjuje rizik od zdravstvenih posljedica u odnosu na konzumaciju bilo koje količine crvenog mesa. Međutim, također naglašavaju kako su dokazi slabi, što sprječava donošenje čvrste preporuke oko preporučene količine konzumiranja crvenog mesa.

I, što sad? Hoćemo li jesti crveno meso ili nećemo?

Nakon što su provedena brojna istraživanja na milijunima ljudi i dalje nismo baš posve sigurni oko razmjera povezanosti između neprerađenog crvenog mesa i rizika od različitih štetnih posljedica za zdravlje. Lescinsky i suradnici kažu – najbolje bi bilo nimalo crvenog mesa. Dok se ne provedu nova, bolja istraživanja ove teme, i ne analiziraju podaci novih milijuna ljudi, mi moramo svakodnevno donositi odluke o konzumiranju ili nekonzumiranju crvenog mesa na temelju dokaza kakve imamo sada. A ti dokazi preporučuju smanjiti količinu konzumacije crvenog mesa.

Livia Puljak