x
x

Korist sjemenki lana za žene sa sindromom policističnih jajnika

  10.12.2023.

Sve više žena suočava se sa dijagnozom sindroma policističnih jajnika (PCOS), hormonskog poremećaja koji značajno utječe na različite tjelesne funkcije, posebice na metabolizam i plodnost. U potrazi za prirodnim metodama reguliranja hormona, znanstvenici se sve više usmjeravaju prema potencijalnim prednostima konzumacije lanenih sjemenki.

Korist sjemenki lana za žene sa sindromom policističnih jajnika

Estrogen i progesteron su glavni ženski spolni hormoni čija proizvodnja i izlučivanje ovise o hormonima hipofize, uključujući folikulstimulirajući hormon (FSH). Osim ključne uloge u regulaciji reproduktivnog sustava i sazrijevanju, ovi spolni hormoni također imaju znatne učinke na opće zdravlje. Na primjer, estrogen pruža zaštitu mineralnoj gustoći kostiju, podržava imunosni sustav te zdravlje srca i krvnih žila, dok androgeni pridonose razvoju mišićne mase. Neravnoteža spolnih hormona povezana je s različitim zdravstvenim problemima, uključujući osteoporozu, pretilost, metabolički sindrom, sindrom policističnih jajnika (PCOS), srčano-žilne bolesti i različite oblike karcinoma.

Na sintezu i metabolizam spolnih hormona utječu različiti čimbenici, uključujući genetiku, prehranu, tjelesnu aktivnost i vanjske čimbenike iz okoliša. Utjecaj prehrambenih navika na razine spolnih hormona ima potencijalno veliki značaj za prevenciju problema povezanih sa spolnim hormonima. Neka istraživanja ukazuju da konzumacija lanenih sjemenki može povoljno utjecati na regulaciju razina spolnih hormona zbog prisutnosti fitoestrogena, kao što su lignani.

Kako bi se istražio utjecaj konzumacije lanenih sjemenki na razine spolnih hormona, istraživači u Iranu proveli su sustavni pregled i meta-analizu rezultata iz 10 randomiziranih kliničkih ispitivanja provedenih do ožujka 2023. Spolni hormoni uključeni u ovu meta-analizu obuhvaćali su folikulstimulirajući hormon (FSH), globulin koji veže spolne hormone (SHBG), indeks slobodnih androgena (FAI), ukupni testosteron (TT) i dehidroepiandrosteron (DHEAS).

Rezultati analize ukazuju da konzumacija lanenih sjemenki nije značajno smanjila razinu FSH, iako su istraživanja koja su trajala 12 ili više tjedana pokazala značajniji utjecaj na FSH. Također, podaci iz šest kliničkih ispitivanja nisu otkrili značajne promjene u razini SHBG-a nakon konzumacije lanenih sjemenki.

Međutim, analiza podskupina pokazala je da konzumacija lanenih sjemenki može imati značajan učinak na povećanje razine SHBG kod sudionica koje boluju od PCOS, kod onih koji su uzimali lanene sjemenke 12 tjedana ili više, te kod sudionica mlađih od 50 godina.

Nadalje, utvrđeno je da konzumacija lanenih sjemenki nije značajno promijenila razinu TT, FAI i DHEAS. Međutim, analiza podskupina pokazala je da lanene sjemenke mogu imati jači učinak na razine TT kod muškaraca koji boluju od raka prostate u usporedbi s ukupnim uzorkom.

Istraživači naglašavaju da treba uzeti u obzir kako je samo nekoliko kliničkih ispitivanja istraživalo utjecaj suplementacije sjemenkama lana na spolne hormone. Također, moguće je da je trajanje studije bilo nedovoljno za izazivanje značajnih promjena u razinama spolnih hormona. Osim toga, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se donijeli čvršći zaključci o utjecaju lanenih sjemenki na razine spolnih hormona, uzimajući u obzir doze i vrijeme trajanja konzumacije.

Izvor: Vitamini.hr