x
x

Analizom proteina do učinkovitog otkrivanja patogenih i nepatogenih organizama

  06.12.2023.

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je rezultate projekta kvalitativne i kvantitativne analize proteina u sklopu kojeg je razvio novu metodu s naglašenom kliničkom primjenom.

Analizom proteina do učinkovitog otkrivanja patogenih i nepatogenih organizama

Projekt „Qua/Qua Protein“ omogućuje identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što omogućava ubrzavanje i točnije rezultate u nizu kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina i aminokiselina te istraživački potencijal vezan uz do sada nepoznate proteine.

Projekt je tako rezultirao brojnim konkretnim koristima za unaprjeđenje prvenstveno dijagnostike, zatim farmaceutike, biotehnologije, bioanalitike, te prehrambene industrije. Tako je, između ostalog, omogućio istraživanja proteina koji nisu vidljivi standardnim metodama, brza određivanja patogenih organizama u biološkim fluidima (npr. slina, krv, urin), učinkovito otkrivanje patvorenih namirnica sumnjiva porijekla (npr. mesne prerađevine, med, maslinovo ulje) te identifikaciju nepatogenih organizama u okolišu ili proizvodu (npr. voda, sir, pivo). Projekt je rezultirao i s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

Projekt je do sada već objavljen u 5 znanstvenih publikacija, održane su mnoge međunarodne prezentacije i predavanja, a ostvarena je i izvrsna suradnja s University of Victoria, preciznije „Genome BC Proteome Centre“ iz Kanade“. Na projektu je radilo više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske i partnerske tvrtke Conscius iz Zagreba.

U sklopu projekta nabavljen je spektrometar masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Projekt „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ proveo je Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.