x
x

1.12. Svjetski dan AIDS-a

  01.12.2023.

Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan AIDS-a, kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju, koji objedinjuje integrirane pristupe zaštiti spolnog zdravlja. Tada se države, zdravstveni radnici, mediji, civilno društvo i mnogi drugi udružuju u kampanji oko određenih tema povezanih s prevencijom zaraze HIV-om i AIDS-a koje se prilagođavaju lokalnim situacijama i uvjetima.

1.12. Svjetski dan AIDS-a

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2022. godine je zabilježeno ukupno 2017 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 613 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 256 osoba umrlo od AIDS-a.

U prvih jedanaest mjeseci 2023. godine zabilježeno je 79 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te 9 umrlih od posljedica AIDS-a. U posljednjih pet godina prosječan broj godišnjih novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a bio je 90, što stopom od oko 2,3 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (5,1/100.000 je prosjek za zemlje EU/EEA u 2022. godini).

Najveći problem osoba koji imaju dijagnosticiran HIV više nije njihova bolest već njihova stigma. Kod eliminacije stigme, što je i jedan od globalnih ciljeva okončanja epidemija HIV-a Svjetske zdravstvene organzacije i UNAIDS-a, treba uzeti u obzir da imamo nisku razinu pojavnosti infekcije u općoj populciji, drugo osoba koja živi s HIV-om i redovite se liječi više nije zarazna za svog spolnog partnera, a to malo ljudi zna. Postoji puno mitova povezanih s HIV-om, odnosno o rizicima za prijenos, putevima prijenosa, posljedicama infekcije te zabluda povezanih s rizičnim ponašanjima.

Jedno od mjesta gdje se mladi i građani mogu savjetovati sa stručnjakom o zaštiti spolnog zdravlja i besplatno, bez uputnice, pouzdano, povjerljivo i brzo testirati se na učestale spolno prenosive infekcije (SPI), a to su HIV i hepatitis C te sifilis, klamidiju i gonoreju je CheckPoint Zagreb udruge HUHIV – prvi izvaninstitucionalni centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i regiji, koji djeluje od 2013. godine.

„Prepustimo vodstvo zajednici“ ovogodišnji je slogan svjetske kampanje jer upravo zajednice i organizacije, članovi šireg zdravstvenog sustava, ne samo da povezuju ljude s javnim zdravstvenim uslugama, već i aktivno sudjeluju u izgradnji povjerenja, iniciraju i uvode inovacije, potiču provedbu politika i usluga te pružatelje usluga na poboljšanja u provedbi.

Izvor: HUHIV