x
x

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj

  25.10.2023.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

 Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj

U većini zemalja u svijetu djelatnost davalaštva krvi  povjerena je Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu.

Dobrovoljno, anonimno, besplatno i solidarno darivanje krvi početak je i osnova čitave transfuzijske medicine. Anonimnost i solidarnost darivatelja krvi omogućile su stvaranje pričuva krvnih pripravaka koji moraju biti na raspolaganju kad zatrebaju bolesniku.

Dobrovoljnost i besplatnost bitno utječu na sigurnost transfuzijskog liječenja, jer su humanitarni i altruistični razlozi odlučujući u odluci o darivanju krvi. Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

Gradska i općinska društva Hrvatskog Crvenog križa surađuju s transfuzijskim službama i organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi prema mjestima rada i školovanja te prema mjestu stanovanja. Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na davanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i slično. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davalaštva putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države.

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek - davatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!