x
x

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba premine od iznenadnog srčanog zastoja

  18.10.2023.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana ponovnog pokretanja srca, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost edukacije o osnovnim postupcima oživljavanja koji se pokazuju kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba do dolaska tima hitne medicinske pomoći.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba premine od iznenadnog srčanog zastoja
Već nakon 4 minute nastaju trajne promjene na stanicama mozga, a svake minute nepružanja pomoći izgledi za preživljavanjem smanjuju se za 10 do 12%

''Prema procjenama, u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba premine od iznenadnog srčanog zastoja što je oko 9 tisuća osoba godišnje. Čak 80 posto srčanih zastoja događa se izvan zdravstvenih ustanova. Stoga, u sklopu reformskog projekta „Javne ustanove – Prijatelji zdravlja“, planiramo uvođenje edukacije o kardiopulmonalnoj reanimaciji u obrazovne ustanove kako bismo obuhvatili i mlađu dobnu skupinu u zajednici'', kazao je Beroš.

Iskazao je podršku Zakladi „Hrvatska kuća srca“ koja je u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP u sklopu akcije „Oživi me“ do sada educirala više od 7.500 građanima o osnovnim postupcima oživljavanja.

Kod prekida rada srca, ključni organi ostaju bez opskrbe kisikom, a najosjetljiviji na nedostatak kisika je mozak. Već nakon 4 minute nastaju trajne promjene na stanicama mozga, a svake minute nepružanja pomoći izgledi za preživljavanjem smanjuju se za 10 do 12%. Stoga je osobito važno podignuti svijest svih građana i dodatno ih upoznati s osnovnim mjerama održavanja života kako bi mogli prepoznati srčani zastoj i pravodobno pružiti pomoć.

''Srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje, a za preživljenje osobe sa srčanim zastojem ključno je što ranije pozvati hitnu medicinsku pomoć i započeti postupak oživljavanja. Kako je u spašavanju ljudskog života pri srčanom zastoju ključna kardiopulmonalna reanimacija prije dolaska tima hitne medicinske službe, činimo međuresorni iskorak i planiramo uvođenje edukaciju o kardiopulmonalnoj reanimaciji u obrazovne ustanove i šire kako bi svaka osoba u zajednici, bez obzira na dob, mogla 'odigrati glavnu ulogu' u spašavanju nečijeg života'', objasnio je ministar zdravstva.

Skandinavske zemlje već desetljećima provode edukaciju građana o osnovnim postupcima oživljavanja te kod njih čak 60% građana zna pružiti prvu pomoć kod srčanog zastoja, a preživljenje je visokih 40 do 60%.

''Naš je cilj stati uz bok sa skandinavskim zemljama upravo dodatnim povezivanjem obrazovnih ustanova, ali i cjelokupne zajednice s vodećim institucijama u tom području'', poručio je ministar Beroš.