x
x

Jesmo li u pružanju skrbi svjesni socijalnih potreba naših pacijenata?

  16.10.2023.

Sustavi zdravstvene zaštite, zdravstvena osiguranja i zdravstveni sektor općenito sve više izražavaju interes za rješavanje socijalnih potreba pacijenata, pa čak i za modificiranje društvenih determinanta za promicanje zdravije populacije.

Jesmo li u pružanju skrbi svjesni socijalnih potreba naših pacijenata?

Društvene determinante zdravlja predstavljaju društveni kontekst na makrorazini koji utječe na zdravlje. Socijalne potrebe povezane sa zdravljem odnose se na nesigurnost hrane, stambenu nestabilnost i prometne barijere koje proizlaze iz specifičnih konfiguracija društvenih determinanti zdravlja. I društvene determinante zdravlja i socijalne potrebe povezane sa zdravljem su ključne u ostvarnju i distribuciji zdravlja u svakom društvu. Sustavi zdravstvene zaštite, zdravstvena osiguranja i zdravstveni sektor općenito sve više izražavaju interes za rješavanje socijalnih potreba pacijenata, pa čak i za modificiranje društvenih determinanta za promicanje zdravije populacije.

U tematskom broju NEJM Catalyst prikazan je važan izazov s kojima s suočavaju industrija i društvo općenito u organizaciji zdravstvene zaštite. Jasno su istaknuti problemi, ali nije jasno kako intervenirati i kakve se sve prepreke moraju savladati.

Kroz studije slučaja i rezultate anketa naglašeno je da je pružanje zdravstvene skrbi samo jedan dio skrbi za pacijenta i da sveukupna skrb mora biti šira.

Socijalne determinante zdravlja u svakom društvu postavlja socijalna politika. Ako želimo promijeniti te odrednice, a trebali bismo, onda je drugi korak implementacija politika koje postavljaju zdrave uvjete za svakog pojedinca kako bi se mogao roditi, rasti, raditi, živjeti i ostarjeti.

Ako će nedostajati učinkovita socijalna politika, naši će napori i dalje biti ograničeni na pokušaje ublažavanja posljedica nepovoljnih društvenih odrednica zdravlja. Pravi cilj bi bila istinska izgradnja zdravijeg svijeta.