x
x

Opterećenost teškim metalima kod potrošača ruževa za usne

  01.10.2023.

Još od početaka ljudske civilizacije poznata je upotreba kozmetičkih proizvoda, dok se u današnje vrijeme uočava njihova ekspanzivna primjena. Upravo povećanjem upotrebe kozmetičkih proizvoda opažena je i sve veća učestalost toksičnih učinaka koje izazivaju sastojci kozmetičkih proizvoda. Opterećenost teškim metalima i s njima povezani zdravstveni rizici potrošača ruževa za usne dostupnih na tržištu u Republici Hrvatskoj cilj je istraživanja ovoga rada objavljenog u časopisu Medicina Fluminensis.

Opterećenost teškim metalima kod potrošača ruževa za usne

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i zemlje dalekog Istoka (Kina) uspostavile su propise koji reguliraju sigurnost kozmetičkih proizvoda. Međutim, u navedenim zemljama kozmetički proizvodi i većina njihovih sastojaka ne podliježu odobrenju prije stavljanja na tržište, a sigurnost proizvoda najčešće je odgovornost samoga proizvođača. Osim spojeva koji se koriste u proizvodnom procesu određeni kozmetički proizvodi sadrže i zabranjene sastojke poput teških metala. 

Cilj: Budući da tragovi metala nisu deklarativno navedeni na kozmetičkim proizvodima, posebice ruževima za usne, nameće se potreba za utvrđivanjem njihove prisutnosti i analizom toksikoloških učinaka. Ovim istraživanjem analizirala se prisutnost i raspodjela metala Cr, Cd, Ni, Pb te Cu i Zn u ruževima za usne.

Materijali i metode: Analizirano je 100 uzoraka ruževa za usne različitih proizvođača ovisno o zemlji proizvodnje (Europska unija - EU, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo – UK i nepoznato podrijetlo). Udjeli metala određeni su analitičkom tehnikom ICP-MS.

Rezultati: Rezultati skupnih podataka ukazuju na dominaciju Pb u opterećenosti metalima (indeks IOM) uzoraka ruževa za usne, kod uzoraka proizvođača EU-a dominira utjecaj Pb i Zn, dok kod proizvođača s područja Kine najjači utjecaj na IOM ima Cr. Predloženi linearni prediktivni model ukazuje na to da u skupnim uzorcima i onima s različitih područja dominaciju ostvaruje Cd, iako i Pb ima znatnu ulogu kao opterećujući metal. Ni je prisutan kao toksikant u svim uzorcima osim onih s područja Kine, dok Cr znatnu ulogu ima jedino kod proizvođača iz EU-a. Uspoređujući sa zakonskom regulativom, udjeli analiziranih metala niži su od utvrđenih maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK) za pojedine metale, osim uzoraka proizvođača s područja Kine gdje je detektiran viši udio Ni od propisanih vrijednosti MDK.

Zaključci: Rezultati studije pokazuju da, bez obzira na sadržaj toksičnih metala u kozmetičkim proizvodima, treba obratiti pažnju na dugoročan period njihove primjene te slab indeks eliminacije iz organizma. Poradi sigurnosti primjene kozmetičkih proizvoda nameće se potreba za kontinuiranim praćenjem opterećenosti teškim metalima, kao i redovitom kontrolom generiranih zdravstvenih rizika pri uporabi takvih proizvoda.

Dora Modrić, Dijana Tomić Linšak, Marin Glad, Silvestar Mežnarić , Željko Linšak, Dalibor Broznić