x
x

Prevencija sepse uzrokovane centralnim venskim kateterom

  26.09.2023.

Bolnička infekcija izazvana centralnim venskim kateterom (engl. CLA-BSI, Central Line Associated Blood Stream Infection) može povećati uporabu antibiotika, produljiti boravak bolesnika u bolnici, povećati troškove zdravstvene zaštite i rizik od smrti.

Prevencija sepse uzrokovane centralnim venskim kateterom

Nacionalna zdravstvena sigurnosna mreža (NHSN) desetljećima osiguravala nadzor bolničkih infekcija izazvana centralnim venskim kateterom (engl. CLABSI, Central Line Associated Blood Stream Infection). NHSN definira bolničku infekciju izazvanu centralnim venskim kateterom kao laboratorijski potvrđenu sepsu kod bolesnika koji ima kateter duže od 48 sati prije datuma uzimanja krvi za hemokulturu i ako nije identificiran niti jedan drugi izvor bakterijemije ili fungemije.

Jesu li napori da se spriječi bolnička infekcija izazvana centralnim venskim kateterom bili uspješni u SAD-u?

Tijekom proteklih 20 godina nekoliko vladinih, javnozdravstvenih i profesionalnih organizacija uložilo je značajne napore u financiranje i promoviranje smjernica utemeljenih na dokazima za strategiju sprječavanja bolničkih infekcija uzrokovanih centralnim venskim kateterom. Uspješno je smanjenja incidencija bolničke infekcije izazvane centralnim venskim kateterom u jedinicama intenzivne njege i akutne skrbi, jedinicama za opekline, neonatalnim jedinicama intenzivne njege i onkološkim jedinicama diljem SAD-a.

Je li porasla učestalost bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom tijekom pandemije COVID-19?

Komntiuirano monitoriranje, prikupljanja podataka i nadzora nestali su tijekom prva 3 mjeseca pandemije COVID-19. Sustav koji uspostavljen za prevenciju bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom očito je bio nedostatan u trenutku pojave pandemije. Budući da su se čimbenici rizika pacijenata i pružatelja usluga za razvoj bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom značajno promijenili tijekom vrhunca pandemije COVID-19, porasla je incidencija infekcija vezanih uz katetere i to u jednoj studiji 325%. Pandemija COVID-19 otkrila je druge slabosti u trenutku kad je NHSN prestao prikupljati podatke od siječnja do lipnja 2020. i zbog prisutne pandemije i ograničenog broja stručnjaka za prevenciju infekcija koji su bili dostupni. Primjena kompliciranih definicija bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom koje koristi NHSN zahtijeva dodatnu edukaciju i praksu tako da se nisu brzo mogli regrutirati novi stručnjaci za prevenciju infekcija koji su bili raspodijeljeni na neka druga radna mjesta.

Kakve promjene možemo učiniti u trenutnom nadzoru bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom?

Nedovoljan broj stručnjaka za prevenciju infekcija tijekom pandemije naglašava potrebu za novom i jednostavnijom definicijom bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom koja omogućuje kompjuterizirano bilježenje stopa infekcija uz korištenje umjetne inteligencije i elektroničkog zdravstvenog kartona. Kombinacijom jednostavnije definicije s elektroničkim rješenjem mogla bi se postići visoka pouzdanost u svim uvjetima pružanja zdravstvene zaštite. Iako je učinkovita preventivna praksa kao što su popisi za provjeru, ona se oslanja na ograničeno osoblje koje može imati različite prioritete u trenutku npr. izbijanja pandemije ili krize. Možda je vrijeme za razvoj kombiniranih dostupnih preventivnih strategija koje ne ovise o pružateljima usluga.. Jače oslanjanje na tehnologiju u prevencijskim programima za spriječavanje bolničkih infekcija izazvanih centralnim venskim kateterom - kao što su npr. kateteri impregnirani antiseptikom, zavoji impregnirani klorheksidinom i zaštitne kapice natopljene alkoholom za svaki centralni kateter koji se postavi — može biti razuman pristup, čak i ako se ne zna je li svaka intervencija neophodna. Ugradnja redundancije u sustav za prevenciju infekcija povećava pouzdanost i otpornost.