x
x

Monitoring pitke vode na prisutnost legionele

  23.09.2023.

Monitoring vode na prisutnost legionele i EU Direktiva o vodi za piće: mogu li se potencijalno štetne bakterije legionele provući kroz “praznine”?, članak objaven u časopisu Kemijska industrija.

Monitoring pitke vode na prisutnost legionele

Bakterije legionele prenose se u onečišćenim vodnim sustavima, a infekcija može biti uzrokovana udisanjem aerosola onečišćene vode. Infekcija legionelom u zemljama EU-a najveći je zdravstveni problem od svih patogena koji se prenose vodom. Nedavna revizija EU-a Direktive o vodi za piće proširuje analizu rizika kvalitete vode te je uključeno praćenje bakterije Legionella u svim sustavima distribucije pitke vode, uključujući velike sustave distribucije vode za domaćinstva i industrije.

Bolje dijagnostičke tehnike i povećana svijest o bolesti doveli su do povećanog prijavljivanja slučajeva legionele, ali globalni izazovi poput urbanizacije, starenja stanovništva, klimatskih promjena i pristupa kružnom gospodarstvu također će utjecati na broj slučajeva legionarske bolesti u godinama koje dolaze. Dok zemlje članice EU-a usklađuju svoje pravilnike s EU propisima, tumačenja EU Direktive mogu rezultirati izbjegavanjem otkrivanja potencijalno štetne bakterije legionele. Tradicionalne metode uzgoja za otkrivanje legionele više nisu održive, a kreatori politike i dionici trebali bi se zalagati za brže i učinkovitije metode za otkrivanje legionele u okolišu. Globalno okruženje ispitivanja okoliša se transformira i uloga PCR testiranja u stvarnom vremenu je jasna. To je pojačano nevjerojatnom stopom rasta globalnog PCR tržišta, pri čemu se 2020. potražnja za PCR strojevima više nego udvostručila. Dok gledamo prema budućnosti, potreba za brzim i pouzdanim metodama otkrivanja legionele postat će sve potrebnija – ako ne zbog ispunjavanja propisa o sigurnosti vode, onda iz perspektive društvene odgovornosti poduzeća. Uz raširenu upotrebu PCR strojeva u stvarnom vremenu diljem svijeta u post-COVID-19 eri, to će sigurno biti moguće.