x
x

Povezivanje kineziologije i javnog zdravstva

  21.09.2023.

Zdravstvena kineziologija je znanstveno, stručno i organizacijsko područje koje povezuje javno zdravstvo, medicinu i kineziologiju u cilju zaštite i unapređenja zdravlja i kvalitete života primjenom tjelesne aktivnosti i vježbanja.

Povezivanje kineziologije i javnog zdravstva

Ključne poruke povezivanja kineziologije i javnog zdravstva

  • Visoka učestalost tjelesne neaktivnosti s posljedicama narušavanja zdravlja i okoliša te dokazi o učinkovitosti strategije promicanja tjelesne aktivnosti, čine ovaj problem globalnim prioritetom javnog zdravstva.
  • Tjelesna aktivnost i javno zdravlje su nova disciplina, spajajući nekoliko područja specijalizacija, među ostalima uključujući epidemiologiju, kineziologiju, znanost o ponašanju i zdravstvene znanosti vezane na okoliš. Ta su različita područja potrebna za rješavanje globalne pandemije tjelesne neaktivnosti jer je multidisciplinarni pristup neophodan.
  • Razvoj područja uglavnom je oportunistički i, kao rezultat toga, tjelesna aktivnost obično je povezana s drugim javno-zdravstvenim programima i često nije potpuno priznata kao samostalan prioritet javnog zdravlja.
  • Potrebno je izgraditi kapacitete, obuku kadrova i međusektorske pristupe za istraživanje tjelesne aktivnosti, praksu, politiku, zagovaranje i obrazovanje.
  • Za sustavni pristup zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti potrebne su koordinirane promjene na zdravstvenom, društvenom, kulturnom i ekološkom području i na svim razinama politike; izgradnja međusektorske akcije. Posebno je potrebna u zemljama s niskim do osrednjim prihodima, gdje bi neželjene posljedice razvoja mogle negativno utjecati na tjelesnu aktivnost u slobodnom vremenu, transportu, kućanstvu i na mjestu rada.

Do 5. listopada 2023. primaju se prijave za 5. konferenciju Zdravstvene kineziologije: Strateški okvir razvoja Zdravstvene kineziologije koja će se održati u subotu, 28. listopada 2023. u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ u Zagrebu, Mirogojska 16.