x
x

Koliki je trošak kardiovaskularnih bolesti u EU?

  12.09.2023.

Procjena troška kardiovaskularnih (KV) bolesti u EU procijenjena je na 282 milijarde eura u 2021., prezentirano je na kongresu ESC 2023.

Koliki je trošak kardiovaskularnih bolesti u EU?

Zdravstvena i dugotrajna njega činili su 155 milijardi eura (55%) troškova, što iznosi 11% ukupnih troškova EU za zdravstvo. Analiza je rezultat suradnje Europskog kardiološkog društva (ESC) i Sveučilišta u Oxfordu, UK.

KV bolesti imaju značajan utjecaj na gospodarstvo EU27, što je ekvivalent 2% europskog BDP-a i znatno je više od cijelog proračuna EU2, koji se koristi za financiranje istraživanja, poljoprivrede, infrastrukture i energije diljem EU.

Radi se o najopsežnijoj i najnovijoj analizi ekonomskih troškova kardiovaskularnih bolesti za društvo u EU od 2006. To je prva studija koja koristi europske registre bolesnika i ankete, a ne oslanja se na pretpostavke i, za razliku od prethodnih izvješća , uključuje troškove dugotrajne socijalne skrbi. Trenutna analiza daje procjene društveno-ekonomskih troškova KV bolesti za 27 država članica EU za 2021.,a uključuje:

1) zdravstvenu i socijalnu skrb;

2) neformalna skrb; i

3) gubitak produktivnosti.

Struktura troškova

  • 130 milijardi eura za zdravstvo (46%)
  • 25 milijardi eura za socijalnu skrb (9%)
  • 79 milijardi eura za neformalnu skrb (28%)
  • 15 milijardi eura u gubicima produktivnosti zbog bolesti/invaliditeta (5%)
  • 32 milijarde eura u gubicima produktivnosti zbog prerane smrti (12%).

Ukupni trošak iznosio je 630 eura po stanovniku, u rasponu od 381 eura na Cipru do 903 eura u Njemačkoj.

Troškovi zdravstvene i socijalne skrbi za KV bolesti iznosili su približno 155 milijardi eura u 2021., što čini 11% ukupnih izdataka za zdravstvo. Postojale su velike razlike između pojedinih zemalja od 6% u Danskoj do 19% u Mađarskoj. Zdravstvena skrb uključivala je primarnu skrb, hitnu intervenciju, bolničku skrb, izvanbolničku skrb i lijekove, dok je socijalna skrb uključivala dugotrajnu institucionalnu skrb i skrb u kući. Glavni trošak je bolnička njega, koja je koštala 79 milijardi eura, što izbnosi 51% troškova skrbi povezanih s KV bolestima. Lijekovi za kardiovaskularne bolesti činili su 31 milijardu eura (20%) troškova skrbi, a slijede domovi za dugotrajnu njegu s 15 milijardi eura (9%).

Troškovi neformalne skrbi uključivali su radno ili slobodno vrijeme, vrednovano u novcu. Rodbina i prijatelji su volontirali u pružanju neplaćene skrbi pri čemu su dali 7,5 milijardi volonterskih sati skrbi za bolesnike s kardiovaskularnim bolestima, što je iznosilo 79 milijardi eura.

Gubici produktivnosti uključivali su izgubljenu zaradu zbog bolesti/invaliditeta (prijevremeno umirovljenje/izostanak s posla) ili prerane smrti. U EU je 2021. izgubljeno 256 milijuna radnih dana zbog KV bolesti/invaliditeta, uz trošak od 15 milijardi eura. Iste je godine 1,7 milijuna ljudi umrlo zbog kardiovaskularnih bolesti diljem EU-a, što predstavlja 1,3 milijuna izgubljenih radnih godina i generira gubitke produktivnosti od 32 milijarde eura.