x
x

Procjena pouzdanosti triju indeksa za mjerenje hiperplazije gingive

  06.09.2023.

Medikamentna osteonekroza čeljusti (engl. Medication Related Osteonecrosis of the Jaw – MRONJ) je specifični oblik osteonekroze prouzročen lijekovima, pojavljuje se primarno u kostima čeljusti, vjerojatno zbog kombinacije aktivne remodelacije, podložnosti infekciji i tanke sluznice. Cilj ovog rada objavljenog u časopisu Acta stomatologica Croatica jest na temelju anonimnoga anketnog upitnika provjeriti znanje doktora dentalne medicine o AR lijekovima i osteonekozi.

Procjena pouzdanosti triju indeksa za mjerenje hiperplazije gingive

Antiresorptivni lijekovi (AR) koriste se godinama u liječenju različitih koštanih stanja kao što su osteoporoza, osteopenija i Pagetova bolest te u liječenju zloćudnih bolesti (mijelom koštane metatstatske bolesti, maligna hiperkalcemija). Nuspojava AR terapije, medikamentna osteonekoza čeljusti (MRONJ) koja češće zahvaća donju čeljust nego gornju, negativno utječe na zdravlje i kvalitetu života bolesnika. Incidencija osteonekroze čeljusti značajno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Jedna od glavnih metoda prevencije te bolesti jest edukacija liječnika, posebice doktora dentalne medicine (DDM), i samog pacijenta. O tome svjedoči i nacionalni program informiranja i prevencije nuspojava antiresorptivne terapije koji je bio i poticaj za ovo istraživanje.

Svrha rada: Cilj ovog rada jest na temelju anonimnoga anketnog upitnika provjeriti znanje doktora dentalne medicine o AR lijekovima, posebice o bisfosfonatima (BF) i osteonekozi te čimbenike rizika same bolesti.

Materijal i postupci: U anketi je sudjelovalo 458 doktora dentalne medicine iz Republike Hrvatske koji su u anonimnom upitniku odgovorili na pitanja o poznavanju AR/BF-a i o riziku od MRONJ-a.

Rezultati: Rezultati su pokazali da 36,68 % doktora dentalne medicine ne zna da je MRONJ glavna komplikacija AR/BF terapije. Rezultati se značajno razlikuju s obzirom na akademski stupanj, specijalizaciju, radno mjesto i radno iskustvo. Tako 60,26 % ispitanika ne zna koje su glavne indikacije za primjenu AR/BF-a, 53,26 % ne zna glavne čimbenike koji utječu na nastanak bolesti, a 42,58 % ne zna koja se terapija ne preporučuje bolesnicima na AR/BF terapiji. Želju za edukacijom o toj temi izrazilo je 93,89 % ispitanika.

Zaključak: Istraživanje pokazuje da je daljnja edukacija doktora dentalne medicine o toj temi prijeko potrebna zbog prevencije ili početka ranog liječenja MRONJ-a.