x
x

Uobičajeni prediktori rizika od prijeloma često su neuspješni?

  04.09.2023.

U studiji objavljenoj u JAMA Internal Medicine, istraživači su pokušali odgovoriti na pitanje je li alat za procjenu rizika od osteoporoze koji sadrži informacije o rasi i etničkoj pripadnosti (Alat za procjenu rizika od prijeloma [FRAX]) bolji od alata bez ovih informacija (Alat za samoprocjenu osteoporoze [OST]) kod mlađih žena u postmenopauzi?

Uobičajeni prediktori rizika od prijeloma često su neuspješni?

Američka verzija FRAX-a zahtijeva identifikaciju nečije rase, visine i težine, a zatim odgovor ima li faktore rizika za prijelom kao što je prethodni prijelom, reumatoidni artritis ili pušenje. Smatralo se da rezultat ukazuje na kumulativni rizik od većeg prijeloma tijekom sljedećih 10 godina. Pacijenti sa značajnim rizikom tada bi se trebali podvrgnuti testu gustoće kostiju.

Alat također može sadržavati informacije o mineralnoj gustoći kostiju, ako su dostupne, ali FRAX analize u ovoj studiji nisu uključile te podatke jer je studija imala za cilj testirati sposobnost predviđanja mjerenja u nedostatku skeniranja kostiju.

OST uključuje samo dvije varijable — težinu i dob — za izračun rizika od osteoporoze i općenito traje nekoliko sekundi. Ne uključuje rasu. Kao i kod FRAX-a, svatko za koga se smatra da ima značajan rizik od razvoja osteoporoze trebao bi se podvrgnuti testu gustoće kostiju.

Koristeći podatke iz Inicijative za žensko zdravlje, u ovoj studiji istraživači su pratili više od 67.000 žena u dobi od 50 do 64 godine, 10 godina nakon uključivanja u studiju kako bi vidjeli koje su doživjele prijelom ili razvile osteoporozu tijekom tog desetljeća. Istraživači su otkrili da ni FRAX ni OST nisu bili posebno dobri u predviđanju tko će doživjeti prijelom.

Točnost FRAX-a u predviđanju prijeloma dosegla je vrhunac od 65% za azijske žene (površina ispod operativne krivulje prijemnika [AUC], 0,65; 95% CI, 0,58 - 0,71), a bila je najniža za crne žene (AUC 0,55; 95% CI, 0,52 - 0,59). OST je također bio najtočniji za azijske žene, ali samo do 62% (AUC 0,62; 95% CI, 0,56 - 0,69), a opet je bio najniži za crne žene (AUC 0,53; 95% CI, 0,50 - 0,57).

Priča se razlikuje od predviđanja rizika od osteoporoze vrata bedrene kosti. OST je to činio otprilike 80%, za sve rasne skupine. Ta se brojka pokazala boljom od FRAX-a, bez uključivanja rase.

Ovi dokazi podupiru korištenje OST-a umjesto FRAX-a za odabir mlađih žena u postmenopauzi koje bi se trebale podvrgnuti ispitivanju mineralne gustoće kostiju.

Većina kliničkih smjernica koje koriste liječnici preporučuju provođenje testa gustoće kostiju kod žena u postmenopauzi mlađih od 65 godina koje imaju čimbenik rizika za prijelome, pri čemu je primarni čimbenik rizika raniji prijelom.

Većina pacijenata - muškaraca i žena - koji imaju osteoporozu trenutno nije identificirana. Čak i kada se identificiraju, obično se ne liječe. A kad započnu s liječenjem, mnogi pacijenti prekinu liječenje prije nego što su ga uzimali dovoljno dugo da bi imali koristi.