x
x

Zaustavljaju li betadin i koloidno srebro rast biofilma?

  17.07.2023.

Kombinacija betadina i srebrnog koloidnog gela bila je učinkovitija nego bilo koje sredstvo pojedinačno u ubijanju bakterija u biofilmovima in vitro. Ova kombinacija može biti obećavajuća za poboljšanje lokalne terapije rana i opeklina.

Zaustavljaju li betadin i koloidno srebro rast biofilma?

Tretmani su testirani protiv pet često prisutnih bakterija u ranama i opeklinama: S. aureus, P. aeruginosa, K. pneumoniae, S. epidermidis i S. aureus otporan na meticilin (MRSA). Bakterije su inkubirane radi omogućavanja rasta biofilma. Zatim su diskovi od celuloznog papira tretirani betadinom, srebrnim koloidnim gelom ili s oba preparata te izloženi bakterijama. Za otopinu joda, 10 % povidon-jod ili betadina, topikalna otopina razrijeđena je do 5 % u fosfatnom puferu. Srebro je bilo koloidno srebro (Ago) u obliku gela (Ag-gel), testirano kao 50 mg namazano na papirnati disk.

Uzorci su ispitani konfokalnom laserskom skenirajućom mikroskopijom i rastom jedinica koje stvaraju kolonije. Betadin je pokazao približno 1 log inhibicije rasta za testne sojeve S. aureus i kliničke izolate K. pneumoniae, S. epidermidis i MRSA, a malu ili nikakvu inhibiciju P. aeruginosa. Srebrni gel je prošao bolje od betadina. Pokazao je inhibiciju od preko 7 log bakterijskog rasta (100 %) u usporedbi s netretiranim uzorcima osim za K. pneumoniae, koji je pokazao približno 5 log inhibicije. Kombinacija dva antimikrobna sredstva pokazala je potpunu (100 %) inhibiciju svih testiranih bakterija. Betadin je jednostavan za korištenje i jeftin je, no njegova sposobnost da ubije dovoljno patogena je 60 %, što ostavlja mnogo preostalih bakterija, navode Reid (profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Texas Tech) i sur. Iznenađenje je bilo da je betadin, kada se doda koloidnom srebru, bio bolji nego samo srebro, te po svemu sudeći postoji sinergistički učinak između tih preparata. David G. Armstrong, dr. med., profesor kirurgije na Keck School of Medicine Sveučilišta Južne Kalifornije, smatra da je vjerojatno najbolji alat za liječenje biofilma kvalitetna kirurška intervencija, što znači samo oštar debridman.

Goran Augustin