x
x

Ishod i tijek bolesti covid-19 kod bolesnika s upalnim reumatskim bolestima

  15.07.2023.

Utjecaj bolesti COVID-19 na bolesnike s upalnim reumatskim bolestima predmet je mnogobrojnih istraživanja, a u smislu detektiranja rizičnih čimbenika, evaluacije posljedica bolesti, utjecaja farmakološke terapije na bolest COVID-19 kao i doziranja i tempiranja same antireumatske terapije. Iako postoje neka opća saznanja o tim međuodnosima, rezultati su proturječni.

Ishod i tijek bolesti covid-19 kod bolesnika s upalnim reumatskim bolestima

Cilj ovog istraživanja bio je istražiti tijek i ishod bolesti COVID-19 kod ispitanika s upalnim reumatskim bolestima koji su liječeni biološkim lijekovima koji mijenjaju tijek bolesti (engl. biologic disease modifying antirheumatic drugs, skr. bDMARDs) i ciljanim sintetskim lijekovima koji mijenjaju tijek bolesti (engl. targeted synthetic disease difying antitheumatic drugs, skr. tsDMARDs). U istraživanju smo analizirali podatke bolesnika s reumatoidnim artritisom (RA), psorijatičnim artritisom (PsA) i aksijalnim spondiloartritisom (axSpA) koji su se kontrolirali na Klinici za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu i koji su imali dokazanu infekciju virusom SARS-CoV-2 u razdoblju od veljače 2020. do kraja srpnja 2021. godine.

Od ukupno 28 bolesnika njih šestoro je imalo teški ili kritični oblik bolesti COVID-19, a samo jedna osoba je bila hospitalizirana. Svih tih šest bolesnika bilo je liječeno bDMARDs-ima. Većina bolesnika (4 od 6) s teškim i kritičnim oblikom bolesti COVID-19 imali su umjereni do visoki stupanj aktivnosti upalne reumatske bolesti, kao i više komorbiditeta. Smrtnog ishoda u ovoj kohorti bolesnika nije bilo. Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da je tijek bolesti COVID-19 povezan sa stupnjem aktivnosti upalne reumatske bolesti i popratnim komorbiditetima, a mogući povoljniji ishod s upotrebom specifične biološke terapije. Stoga je u ovo doba pandemije potrebna bolja kontrola aktivnosti upalne reumatske bolesti, kao i modifikacija specifične terapije.

U vrijeme ove pandemije potrebno intenzivnije pratiti i nadzirati bolesnike s upalnim reumatskim bolestima radi bolje kontrole aktivnosti bolesti i modifikacije same terapije.

Stipe Ćavar , Frane Grubišić , Hana Skala Kavanagh , Ines Doko Vajdić , Simeon Grazio