x
x

Svečano otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC Split

  13.07.2023.

11. srpnja 2023. svečano je otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem Kliničkog bolničkog centra Split, a otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Svečano otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC Split

Hitni prijemi u Kliničkom bolničkom centru Split bili su organizirani u 19 ambulanti na lokalitetima Firule i Križine. Prema podacima za pretpandemijsku 2019. godinu na njima je bilo obrađeno 165.571 pacijenta, od čega ih je 37.614 hospitalizirano. Broj hitnih pregleda i broj zahvata na svim hitnim prijemima u značajnom je porastu, a postojeći kapaciteti nisu dostatni za kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima.

Novi OHBP realiziran je adaptacijom postojećih prostora dijela zgrade stacionara KBC-a Split na Firulama, površine 2.700 m2, smještenih u prizemlju, što je osobito važno za funkcionalnost hitnog prijama.

Izvori financiranja bila su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 31.000.000,00 kn te 39.000.000,00 kn iz državnog proračuna. Prvi dio novog OHBP-a otvoren je 27. svibnja 2022.

Prostor novog OHBP-a temeljito je građevinski preuređen i opremljen je svom opremom prema suvremenim standardima. Organizacija rada prilagođena je potrebama pacijenata koji dolaze u stanjima životne ugroženosti i hitnim stanjima, tako da o pacijentima skrbe  multidisciplinarni timovi prema međunarodnim smjernicama.

Uz predsjednik Vlade Republike Hrvatske i ravnatelja bolnice Julija Meštrovića, ovom velikom danu za KBC Split prisustvovali su i predstavnici suradnih zdravstvenih ustanova, mnoštvo djelatnika KBC-a Split te brojni uzvanici i gosti.

Nakon kratkog programa svečanog otvaranja, sudionici su obišli novootvorene prostore OHBP-a koji s radom počinje 12. srpnja 2023. godine. Hitni kirurški prijem vraća se na mjesto gdje je bio ranije, a na mjestu na kojem se on trenutno nalazi idućeg će tjedna započeti će s radom i internističke djelatnosti koje su trenutno na Križinama.

Izvor: KBC Split