x
x

Seksualno uznemiravanje putem suvremenih tehnologija je najčešći oblik nasilja

  03.07.2023.

Rezultati predistraživanja u sklopu programa prevencije seksualnog nasilja sugeriraju kako je jedno od četvero djece preživjelo neki oblik seksualnog nasilja.

Seksualno uznemiravanje putem suvremenih tehnologija je najčešći oblik nasilja

Više od 50% učenika smatra da se nasilje događa često ili svakodnevno, dok oko 62% učenika s roditeljima nikada nije razgovaralo o seksualnom nasilju, pokazalo se tijekom predistraživanja u sklopu programa prevencije seksualnog nasilja za više razrede osnovnih škola iz EU projekta "Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program 2 - Junior" čiji je nositelj Ženska soba.

Program je krajem 2022. i početkom 2023. implementiran u 34 osnovne škole iz cijele Hrvatske kroz 388 radionica za 3029 učenika te 48 predavanja za 1476 roditelja, a pozitivno mišljenje dali su Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

U program nisu uključeni samo učenici, nego i nastavnici, stručne suradnici i roditelji jer im je važno da svi imaju potrebne informacije kako bi se podigla razina znanja o seksualnom nasilju.

U testiranjima se pokazuje da su još uvijek izuzetno prisutni stavovi koji su usmjereni na okrivljavanje žrtve ili traženje opravdanja za počinitelja te da postoji velika razina predrasuda koje su rezultat neznanja, poput toga da se seksualno nasilje najčešće događa po noći ili od nepoznatih počinitelja, što je netočno.

Najzastupljenije je seksualno uznemiravanje putem suvremenih tehnologija, a slijede nagovaranje da se pošalju slike nagog tijela, tjeranje da dijete gleda tuđe intimne dijelove tijela ili da otkriva svoje, a tu su i prijetnje silovanjem te neželjeni tjelesni dodiri.

Teme o kojima se u sklopu programa razgovara s djecom su prilagođene dobi - u petom razredu je osnovno upoznavanje sa seksualnim nasiljem, u šestom je tema seksualno nasilje u obitelji, sedmom elektroničko seksualno nasilje, a u osmom razredu seksualno nasilje u mladenačkim vezama.

Izvor: Ženska soba