x
x

Svaka peta osoba u SAD-u ima depresiju

  20.06.2023.

Više od 18% odraslih stanovnika SAD-a izjavilo je tijekom 2020. godine da im je tijekom života dijagnosticirana depresija. Dobno standardizirane procjene na državnoj razini kretale su se od 12,7% na Havajima do 27,5% u Zapadnoj Virginiji. Standardizirane procjene prevalencije na razini županije na temelju modela kretale su se od 10,7% do 31,9%, a postojala je značajna varijabilnost na razini države i županije.

Svaka peta osoba u SAD-u ima depresiju

Ovo su vrijedni nalazi kako bi se na temelju procjena mogli raspodijeliti resursi na područja SAD-a na kojima su i potrebe najveće.

U nastavku su neke važne činjenice:

  • Prema novom izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), stope depresije u SAD-u mogu uvelike varirati ovisno o tome gdje živite.
  • Nakon Zapadne Virginije, 10 država s najvišim stopama bile su Kentucky, Tennessee, Arkansas, Vermont, Alabama, Louisiana, Washington, Missouri i Montana.
  • "Depresija je komorbiditet za mnoge kronične bolesti, uključujući dijabetes, artritis i kardiovaskularne bolesti", stoji u izvješću. "Ove se bolesti također javljaju s većom učestalošću u državama unutar regije Appalachian, što sugerira da geografske varijacije u prevalenciji depresije mogu djelomično odražavati obrasce drugih kroničnih bolesti."
  • U izvješću je istaknuto da je dobno specifična prevalencija depresije bila najveća među osobama u dobi od 18 do 24 godine s oko 21,5%.