x
x

Predstavljen “Atlas okuloplastične kirurgije”

  06.04.2023.

Praktični kirurški priručnik za specijalizante, specijaliste, supspecijaliste „Atlas okuloplastične kirurgije“ predstavljen je u četvrtak 30. ožujka 2023. godine, u dvorani Miroslav Čačković na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljen “Atlas okuloplastične kirurgije”

U predstavljanju su sudjelovali prof. dr. sc. Nenad Vukojević, predstojnik Klinike za očne bolesti Medicinskog fakulteta, KBC-a Zagreb, kao uvodničar te urednica Anđa Raič, prof. u ime izdavača Medicinske naklade.

Priručnik su predstavile recenzentice prof. dr. sc. Renata Iveković i doc. dr. sc. Snježana Kaštelan, uz predstavku prof. dr. sc. Darka Marčinka i doc. dr. sc. Jelene Juri Mandić, autorice izdanja.

Sadržaj čini 8 poglavlja, 27 potpoglavlja, 322 slikovna prikaza, tablice i algoritme s opisima najčešćih patoloških stanja periokularnog područja, kao i načina njihova kirurškog liječenja.

Priručnik započinje naputcima za pravilnu anamnezu i osnovni klinički pregled, nakon čega slijede specijalizirana poglavlja s mnoštvom ilustracija i preporučenim štivom, koji nude slikovne i tekstualne opise najčešćih kirurških zahvata šireg periokularnog područja. Kao poseban dodatak svakom poglavlju, važne su činjenice, praktični savjeti i smjernice izdvojeni iz glavnog teksta.

U poglavljima su prokazane najčešće involutivne promjene periokularnog područja koje utječu na normalnu funkciju oka. Također, prikazane su najčešće promjene položaja i funkcije gornjih i donjih vjeđa koje nisu posljedica involutivnih promjena, već su odraz lokalizirane ili sistemne bolesti ili traume koje utječu na izgled i funkciju periokularnog područja.

Uz bogate ilustracije dostupan je pregled najčešćih kirurških zahvata koji se primjenjuju u korekciji svih navedenih stanja.