x
x

Kviz znanja: Volim zdravlje

  18.02.2023.

KVIZ ZNANJA kao interaktivni element u sklopu nacionalne javnozdravstvene kampanje Volim zdravlje provedene povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a i važnosti primjene znanja u očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, obuhvatio je preko 420 sudionika tijekom studenog 2022.

Kviz znanja: Volim zdravlje
Tjelesne tekućine poput sline, suza, znoja, ne sadrže virus u količini dovoljnoj za nastanak zaraze.

Kviz je sadržavao 20 ključnih pitanja koje obuhvaćaju osnovna važna znanja u području zaštite spolnog zdravlja i prevencije bolesti na temu područja HIV-a i AIDS-a, spolno prenosivih bolesti, načina zaštite te utjecaja spolnog zdravlja na mentalno zdravlje.

Tvrdnja da osoba koja živi s HIV-om i redovito se liječi više nije zarazna za svog spolnog partnera imala je najveći udio netočnih odgovora, čak 50,47%. Drugim riječima, malo više od polovine sudionika nije znalo da osoba koja ima infekciju HIV-om, redovito uzima antiretrovirusne lijekove i postiže nemjerljivu razinu virusa u krvi, nije više zarazna za svog partnera čak niti prilikom spolnog odnosa bez zaštite.

Znanstveni dokazi posljednjih 20 godina pokazuju da je vjerojatnost prijenosa HIV-a u velikoj mjeri povezana s količinom virusa u krvi. Osobe koje redovito uzimaju lijekove za liječenja HIV-a i postignu uspješan odgovor na liječenje ne mogu prenijeti virus čak niti prilikom spolnog odnosa bez kondoma. Lijekovi za liječenje infekcije HIV-om, odnosno antiretrovirusni lijekovi (ART) djeluju tako što sprječavaju dijeljenje virusa i posljedično smanjuju količinu virusa u krvi (viremiju) na nemjerljivu razinu. Kada je količina virusa u krvi nemjerljiva, postoji premala količina virusa za uzrokovanje infekcije spolnim putem. Iako je osoba koja je na ART-u i dalje HIV pozitivna, ne postoji rizik od prijenosa HIV-a na druge ljude, čak niti prilikom spolnog kontakta bez zaštite, odnosno on je zanemariv.

HIV se nikako ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima!

Da bi se dogodio prijenos HIV-a, moraju biti ispunjeni određeni biološki i epidemiološki uvjeti, a to su:

  • virus mora biti prisutan u zaraznoj tjelesnoj tekućini HIV pozitivne osobe (u osobe zaražene HIV-om virus se, u količini dovoljnoj da zarazi drugoga nalazi u krvi, sjemenoj tekućini uključujući predejakulat, vaginalnom sekretu, majčinom mlijeku)
  • mora biti prisutan u dovoljnoj količini u tjelesnoj tekućini da uzrokuje infekciju,
  • mora postojati odgovarajući način ili put prijenosa (u slučaju infekcije HIV-om krvlju, spolni put, s majke na dijete)
  • moraju postojati odgovarajuća ulazna vrata u tijelo druge osobe (u slučaju infekcije HIV-om je to direktan unos u krvotok ili kontakt sa sluznicama)
  • mora doći do osjetljivih stanica i postojati osjetjivost kod druge osobe (to znači da nema protitijela stečena preboiljenjem ili cijepljenjem, što se ne može postići kod infekcije HIV-om jer je to doživotna bolest koja se uspješno liječi, no za sada se ne može u potpunosti izliječiti; ne postoji zaštita cijepljenjem).

Osim izbjegavanja i odgađanja spolnih kontakata (apstinencija), dosljedno i pravilno korištenje kondoma je najučinkovitija zaštita od spolno prenosivih infekcija uključujući i infekciju HIV-om, a istovremeno i od neplanirane trudnoće.

U današnje vrijeme liječenje infekcije HIV-om doprinosi prevenciji ove bolesti. Postoje jasni znanstveni dokazi koji potvrđuju da je liječenje ART-om učinkovito i da osoba zaražena HIV-om koja redovito uzima ART i ima nemjerljivu viremiju (količinu virusa HIV-a u krvi)  ne može prenijeti virus na drugu osobu.

Ova činjenica može pomoći u prevenciji infekcije HIV-om i doprinijeti smanjenju strahova, stigme i diskriminacije povezane s HIV-om.