x
x

Izračunaj procjenu svog rizika od raka vrata maternice

  16.02.2023.

U sprječavanju raka, prevencija i rano otkrivanje su najbitniji. Zato je poznavanje rizika za njegov razvoj važno. Odgovorite na desetak pitanja u online upitniku i saznajte procjenu rizika od raka vrata maternice, uključujući preporuke za zaštitu zdravlja. Rak vrata maternice je u Hrvatskoj treći najčešće dijagnosticirani rak u žena u dobi od 30 do 39 godina — ali je također jedan od najpreventabilnijih vrsta raka.

Izračunaj procjenu svog rizika od raka vrata maternice

Mjestom na kojem se nalazi, vrat maternice pogoduje ranoj dijagnostici, uz sve metode koje imamo na raspolaganju  – primarne prevencije, zdravstvenog prosvjećivanja i cijepljenja te otkrivanja u ranom stadiju raka ili u njegovim predstadijima ginekološkim pregledima.

Izlječivost raka vrata maternice ovisi o stupnju u kojem se rak vrata maternice pronađe. Ako se pronađe u premalignim stupnjevima, onda je izlječivost gotovo 100 postotna, u prvom stupnju gotovo 90 posto, a sa svakim daljnjim stupnjem bolesti taj uspjeh se smanjuje.

Edukacija i podizanje svijesti o važnosti izbjegavanja rizika i primjene zaštitnih ponašanja važan su dio prevencije, stoga interaktivni sadržaj može biti koristan i učinkovit doprinos u edukaciji o prevenciji raka vrata maternice, razumijevanju i poznavanju rizika za njegov razvoj i poticanju žena na usvajanje zaštitnih ponašanja i brige o svom zdravlju.

Kako radi kalkulator (interaktivni upitnik) za procjenu rizika?

Odgovorite na desetak pitanja o čimbenicima koji mogu imati utjecaj na razvoj raka vrata maternice. 

Informacije i izračuni u ovoj aplikaciji omogućuju informiranje i grubu procjenu rizika u svrhu pružanja orijentacijske preporuke za zaštitu od raka vrata maternice koristeći znanstvene i stručne smjernice i preporuke.

Ovaj kalkulator rizika namijenjen je isključivo uporabi u informativne i edukativne svrhe i nije zamjena za pružanje liječničkih savjeta ili profesionalnih zdravstvenih usluga. Procjena rizika dobivena korištenjem kalkulatora ne može zamijeniti liječnički pregled niti je namijenjena dijagnosticiranju raka.

No, uvijek možete imati koristi od povećanja znanja o rizicima za određenu bolest i preporukama za zaštitu zdravlja.

Dobro je znati da se rizik za rak može mijenjati s protekom vremena. Stoga je potrebno ispuniti ovaj kalkulator rizika s vremena na vrijeme.