x
x

Pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja

  28.12.2022.

Pokazatelji zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – stanje 2021. godine.

Pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja

Temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18, 125/19, 147/20) Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadležan je za izradu pokazatelja zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Za potrebe izrade pokazatelja zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite Hrvatski zavod za javno zdravstvo je temeljem sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja koristio podatke u Registru hrvatskih branitelja. Navedena baza podataka je spojena s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom Republike Hrvatske (CEZIH), bazom podataka o hospitalizacijama, Registrom za rak i Registrom uzroka smrti.

Podaci su prikazani kao apsolutni brojevi i udjeli u ukupnom broju.

Prema dostupnim podacima sustava CEZIH za 2021. godinu, u kojem se generiraju svi zapisi prilikom pregleda u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, branitelji muškog spola su ovu razinu zdravstvene zaštite najčešće koristili zbog bolesti cirkulacijskog sustava, a bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva su bile najčešći razlog kod žena.

Prema podacima iz baze podataka o hospitalizacijama u 2021. godini, najčešći razlozi hospitalizacija kod branitelja muškog spola bili su patološki entiteti iz grupe bolesti cirkulacijskog sustava, a kod žena su najčešći razlog hospitalizacija bile neoplazme. Kod muškaraca je najučestalija novootkrivena zloćudna bolest bio rak pluća, a kod žena je najučestaliji bio rak dojke.

Prema podacima iz sustava CEZIH i baze podataka o hospitalizacijama, u RH je u 2021. godini zabilježen 28.361 branitelj koji je zbog ishemijske bolesti srca (šifre MKB-10: I20 - I25) koristio zdravstvenu zaštitu, među kojima je bilo 27.519 muškarca i 842 žene. Najveći broj oboljelih je u Gradu Zagrebu, Primorskogoranskoj i Osječko-baranjskoj županiji u kojima je zabilježena trećina ukupnog broja oboljelih.

Pokazatelji zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – stanje 2021. godine (pdf)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

VEZANI SADRŽAJ