x
x

Više poziva Nacionalnom centru za žrtve kaznenih djela

  29.11.2022.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja je od studenog 2020. primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Više poziva Nacionalnom centru za žrtve kaznenih djela

Iz Nacionalnog centra naglašavaju kako su potrebe žrtava koje se svakodnevno obraćaju liniji 116 006 tražeći rješenje za svoje probleme i podršku nakon pretrpljenog nasilja još važnije od statističkih podataka.

Dodaju kako je naše društvo previše fokusirano na okolnosti počinjenja nasilja, otkrivanje krivca te sklonost nerijetkom prozivanju žrtve kao odgovornom, te zaboravlja svoju primarnu ulogu, a to je zaštita ranjivih pojedinaca/ki.

U nasilnom odnosu mogu se u bilo kojem trenutku naći naši prijatelji/prijateljice, kolege/ice s posla, slučajni prolaznici, osobe do nas u javnom prijevozu, kojima su potrebni pomoć i podrška, a ne komentari okoline.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, pozivatelji i pozivateljice mogu zatražiti emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te dobiti kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja