x
x

Obilježen Svjetski dan prava djece, 20.11.

  22.11.2022.

Ured pravobraniteljice za djecu je u povodu Svjetskog dana prava djece upozorio kako je nasilje u obitelji najčešći oblik nasilja kojem su djeca izložena.

Obilježen Svjetski dan prava djece, 20.11.

Istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj više od trećine roditelja smatra prihvatljivim tjelesno kažnjavanje djece, iako je ono zakonom zabranjeno.

Prijave koje Ured pravobraniteljice za djecu prima najčešće se odnose na povrede prava djece u odgojno-obrazovnom sustavu te u području obiteljske skrbi.

Na trećem mjestu je nasilje i zanemarivanje djece.

Lani je Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio 2004 prijave, među kojima su se 478 odnosile na obrazovna prava, 426 na roditeljsku skrb, te 269 na nasilje nad djecom i zanemarivanje.

Najveći broj prijava odnosio se na nasilje u obitelji (76), potom na nasilje na drugim mjestima i internetu (65) te na nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama (51).

Iako podaci govore da je svako peto dijete žrtva nekog oblika nasilja u Hrvatskoj, a svako treće putem društvenih mreža, fizičko i psihičko nasilje nad djecom je još češće od toga, a naročito nasilje odraslih nad djecom.

Pravobraniteljica za djecu