x
x

Hiponatremija i rabdomioliza za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti

  15.04.2022.

Hiponatremija povezana s vježbanjem se definira kao smanjenje serumske koncentracije natrija ispod 135 mmol/L, a koja se javlja tijekom ili nakon bavljenja tjelesnom aktivnosti. Rabdomioliza uzrokovana vježbanjem definira se kao povećanje serumske koncentracije kreatin kinaze iznad referentnih vrijednosti koje nastaje za vrijeme ili nakon tjelesne aktivnosti, a može biti praćeno poremećajem bubrežne funkcije i mišićnom boli. Istraživanja pokazuju kako čak 50% sportaša zadovoljava kriterije za postavljanje dijagnoze barem jednog od navedenih poremećaja.

Hiponatremija i rabdomioliza za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti

Cilj je istraživanja bio pregledati postojeću znanstvenu literaturu povezanosti hiponatremije i rabdomiolize koje se javljaju za vrijeme ili nakon tjelesne aktivnosti. U tu je svrhu učinjena sustavna pretraga literature u PubMed znanstvenoj bazi podatka kojom su izdvojene studije i prikazi slučajeva istovremene pojave hiponatremije i rabdomiolize nakon dugotrajnog i/ili intenzivnog vježbanja. Nakon pregleda dostupnih sažetaka, u pregledni je rad bilo moguće uključiti svega 8 znanstvenih radova. U najvećem je broju prikazanih slučajeva porastu serumske kreatin kinaze i/ili nastanku rabdomiolize vremenski prethodio nastup hiponatremije što potencijalno može upućivati na hiponatremiju kao predisponirajući ili pogoršavajući čimbenik mišićnog oštećenja i rabdomiolize. Patofiziološki mehanizam koji bi se mogao nalaziti u podlozi mišićnog oštećenja uključuje hiponatremijom uzrokovano hipoosmolarno bubrenje stanice te promjene u transmembranskom ionskom prijenosu. Međutim, samo je jedno originalno znanstveno istraživanje pokazalo kako su sportaši s hiponatremijom skloniji razvitku rabdomiolize u odnosu na one s urednim vrijednostima serumske koncentracije natrija.
Mali broj dostupnih znanstvenih publikacija, različita metodologija istraživanja i prikaza slučaja, različite definicije slučajeva kada se govori o rabdomiolizi, kao i prisutnost jednog ili više čimbenika koji su i samostalno mogli dovesti do nastanka hiponatremije i rabdomiolize za sada onemogućavaju donošenje definitivnih zaključaka o povezanosti navedenih stanja.

Marina Milaković i Marta Pezić