x
x

Poremećaji gutanja u neuroloških bolesnika

  19.11.2021.

Disfagija je u neuroloških bolesnika vrlo učestali simptom. Ovisno o vrsti neurološke bolesti može nastupiti naglo ili postupno, odnosno narušiti proces gutanja na različitim razinama. Narušena funkcija gutanja vodi do brojnih mogućih komplikacija poput aspiracije, aspiracijske pneumonije, malnutricije, a generalno narušava i kvalitetu života bolesnika. Zbog svega navedenog, važna je pravovremena dijagnostika i tretman disfagije u neuroloških bolesnika.

Poremećaji gutanja u neuroloških bolesnika
Neurološke bolesnike s disfagijom važno je pravovremeno uključiti u proces logopedske terapije, a postoje naznake kako bi kombiniranje logopedske terapije s neuromišićnom električnom stimulacijom moglo dodatno poboljšati ishode rehabilitacijskog postupka.

Poremećaji gutanja učestala su tegoba kod neuroloških bolesnika. Radi se o tegobama koje znatno narušavaju kvalitetu života, mogu uzrokovati poremećaje hranjenja, malnutriciju, dehidraciju, ali i dovesti do aspiracije i aspiracijske pneumonije. Dostupne dijagnostičke metode obuhvaćaju upitnike za probir i samoprocjenu simptoma, protokole logopedske dijagnostike te fiberendoskopiju i videofluoroskopiju, a važna je i procjena nutritivnog statusa bolesnika. Nakon postavljene dijagnoze disfagije poseže se za brojnim rehabilitacijskim postupcima koji omogućavaju ublažavanje simptoma i smanjenje rizika od aspiracije. Katkad se tegobe pokušava umanjiti i kirurškim metodama. U liječenju disfagije u oboljelih od Parkinsonove bolesti istražuje se i korist od duboke moždane stimulacije.

Disfagija je često prisutna kod neuroloških oboljenja te je čest uzrok različitih komplikacija, produljenog i otežanog liječenja neuroloških bolesnika, posebno ako se ne prepozna na vrijeme. Pristup i liječenje disfagije neuroloških bolesnika treba biti multidisciplinarno i vođeno smjernicama stručnih društava.

Nina Čuš, Tatjana Šepić, Diana Maržić, Katarina Radobuljac, Vladimira Vuletić