x
x

Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna 2021.

  20.09.2021.

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa kao Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna 2021.

Tuberkuloza je zarazna bolest proširena u cijelom svijetu uzrokujući zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice milijuna ljudi. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se javlja u odrasloj dobi kao bolest nekih skupina ljudi (starije osobe, beskućnici, zatvorenici, raseljene osobe, alkoholičari, pušači). Siromaštvo, pothranjenost i loši higijensko – sanitarni uvjeti života pridonose razvoju tuberkuloze.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine u 84 zemlje svijeta bilo je 7,3 milijuna oboljelih, dok je 1,2 milijun osoba umrlo od tuberkuloze. Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u nekim zemalja (Bangladeš, Indija, Indonezija, Nigerija, Pakistan, Filipini, Južnoafrička Republika, Tađikistan, Ukrajina).

Posljednjih desetljeća u Republici Hrvatskoj se bilježi sve manji broj osoba oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2019. godinu iznosi 303 novooboljele osobe (incidencija 7,5 oboljelih na 100.000 stanovnika). Bez obzira što je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj dobra i pod kontrolom, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti kod upale pluća koja ne prolazi uz uobičajeni antibiotik. Posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta.

Tim se povodom provode razne aktivnosti sa svrhom edukacije i širenja znanja o tuberkulozi.

Glavne poruke Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u borbi protiv tuberkulozi su izravno uključivanje članova zajednice na lokalnoj razini uz provođenje zdravstvenih, psiholoških i socijalnih aktivnosti. Dosada je na taj način u mnogim zemljama svijeta znatno unaprijeđena pomoć oboljelim osobama i dostupnost njihovom liječenju, uz poseban doprinos protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om i tuberkulozom.

Izvor: HCK